Районен съд Карлово остави за постоянно в ареста тримата братя роми Илиян, Исус и Янко Янкови от карловското село Кърнаре. Съдията прецени, че има опасност те да се укрият и да извършат друго престъпление и ги остави зад решетките въпреки молбата на съдебните им защитници да бъдат пуснати с по-лека мярка. 

Единият адвокат каза, че нямало никакви данни, че Илиян и Исус са участвали в погрома в Кърнаре, което учуди и прокурора, и съдията. Има достатъчно събрани доказателства и свидетели, че ромите са атакували с брадва и нож празнуващи абитуриентски бал и са изпочупили заведението.


Пред БЛИЦ двама от седмината братя заявиха, че техните хора не били виновни, а българите ги били нападнали и били. Ние сме бедни цигани, братята ни са отишпли да поискат една бира и едно уиски и не са им дали. Нападнали са ги и никой не ни вярва. Сега заради две счупени стъкла ще лежат в затвора, не спираха да говорят ромите. 

Тримата арестувани са неграмотни, неуки, не знаят кога са родени и единственото, което казаха в последната си дума, е, че искат свобода. Никой не отговори на въпросите на БЛИЦ защо, след като им е бил отказан алкохол, са си тръгнали и после са се върнали въоръжени и са изпочупили заведението. 


Двамата братя на тримата арестувани


В защита на ромите бяха дошли 30-тина техни роднини и приятели от Кърнаре, включително и възрастната им майка, която плачеше, но не знаеше защо са арестувани синовете й. Там бяха и две общински съветнички от Карлово, които са представители на ромската общност, и които коментираха пред БЛИЦ, че на този етап е по-добре тримата братя да останат в ареста, за да не се всява напрежение в Карловско. 

Според общинските съветнички скандалът е битов, а някой се опитва да го направи етнически. 

БЛИЦ припомня, че, след като тримата братя нападнаха заведението преди няколко вечери, местните хора в Кърнаре, не са спрели да протестират срещу ромските безчинства. Те настояват незаконните къщи в махалата да бъдат съборени, а по информация на БЛИЦ те всички са незаконни, и ромите да бъдат изселени. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

Снимки: Любомир БЪКАРДЖИЕВ, БЛИЦ