Турският шофьор Серкан Чакър, който на 3 май вечерта помете пътнически автобус и при инцидента загина 21-годишната студентка Иванина Бисерова от Белоградчик, а 6 души бяха ранени, се отърва с 3-годишна условна присъда, пише „Конкурент“. Тя е произнесена от окръжния съд в Монтана на 26 септември. Съдия Цветан Колев е постановил изпитателен срок от 5 г., а 24 месеца турчинът няма право да управлява автомобил. Делото е гледано в условията на съкратено съдебно следствие – Чакър се е признал за виновен, в залата не са разпитвани свидетели, а процедурата вменява на съда да намали посочената в Наказателния присъда с една трета.

Трагедията стана дни преди Гергьовден, в дъждовната вечер на  3 май, малко сред 19 часа в местността Коритарска бара, на около 30 километра от Монтана в посока Видин край село Смоляновци на международното шосе Е 79.

Автобусът на фирма „Монтана Автотранспорт“ изпълнявал редовния си курс от София към Белоградчик. От автогарата в Монтана рейсът тръгнал с двайсетина пътници. Малко след село Смоляновци буквално бил пометен от ремаркето на идващ насреща му ТИР с турска регистрация. При удара стъклата се изпочупили. 21-годишната Иванина Кирилова излетяла през прозореца и загинала на място. Част от хората останали притиснати от рейса. Спасителите успели да ги измъкнат и те бяха  транспортирани в болницата в Монтана. Сред пътниците имаше и бременна жена. 35-годишната Таня Кенова от Ружинци се прибирала към дома си. До раждането оставали две-три седмици. При катастрофата обаче плацентата се отлепила и се наложило докторите в монтанската болница да извадят бебето. След трагедията на бял свят се появи малкият Цветелин, който тогава тежеше  2600 грама.

В хода на разследването е установено, че турският ТИР буквално летял по мокрия асфалт. При разрешена скорост от 70 километра, той се е движел с 98 км в час. Камионът  навлязъл в насрещното платно при  виражен завой, а срещу него бил автобусът. Чакър направил рязка маневра за прибиране в своята лента за движение, но  задните колела на ремаркето загубили сцепление с пътното платно и то започнало неконтролируемо да се плъзга по шосето. Шофьорът на рейса видял опасността и намалил скоростта, но не успял да спаси автобуса от летящото срещу него огромно ремарке. Последвал сблъсък. Автобусът бил изтласкан извън пътя и пробил мантинелата. Шофьорът направил опит да върне автобуса в платното за движение, но тогава  колелетата зарили в мократа тинеста настилка, рейсът се ударил в дърво и се преобърнал на дясната страна.

„При навлизане в зоната на инцидента товарният автомобил се е движел със скорост от 98 км/ч., след задействане на спирачната система и непосредствено преди удара скоростта му е била 60 км/ч.
Автобусът  бил с  86 км/ч., а при удара тази скорост е била намалена от водача до 72 км/ч.”, пише в материалите по делото.

След трагедията Серкан Чакър беше арестуван. Той остана зад решетките до деня на делото.

При определянето на присъдата съдът е взел под внимание не само признанието на Чакър и условията на съкратената процедура при признаване на вина, а и смекчаващи вината обстоятелства. Основното от тях е фактът, че турчинът е оказал помощ на пострадалите. Установено е, че има чисто съдебно минало, оказал е пълно съдействие за разкриване на обективната истина по делото още в рамките на досъдебното производство. Съдът е отчел и  спецификата на пътя – навлизане в завой с вираж, без знак за ограничаване на скоростта непосредствено след напълно прав участък.

В делото като граждански ищци и частни обвинители са конституирани петима от пострадалите.

Присъдата на Монтанския окръжен съд не е окончателна, тя може да бъде обжалвана в 14-дневен срок пред Софийския апелативен съд.