Задържане под стража за постоянно постанови в първия следпразничен ден състав на апелативния съд в Пловдив спрямо 57-годишния старозагорец Божидар Филипов, който е обвиняем по дело за убийство на своя познат Атанас Христов, пише "Монитор". 

Филипов бе закопчан на 14 декември, часове след като случайни минувачи намериха в контейнер за смет край блок 26 в квартал "Три чучура" отрязани до китките човешки ръце.

В рамките на десетина часа криминалистите от ОД на МВР – Стара Загора успяха да установят, че останките са 42-годишният Атанас, разпознаването е станало възможно след идентифициране на заснети преди години за криминалистично досие характерни татуировки.

В апартамента, ползван от Филипов е намерен подготвен за изхвърляне торс на жертвата, убийството е станало вечерта на 2 декември, ден по-късно извършителят изхвърлил в различни контейнери долните крайници, главата и дланите на жертвата.

По дадените до момента частични показания убийството е станало след употреба на голямо количество алкохол и скарване заради някогашна връзка на Божидар с бившата му съпруга. Смъртта била в резултат на един-единствен удар по главата с бутилка. Разфасоването на трупа извършвал в продължение на няколко дни като преди това продължавал да се налива с алкохол.

Използвал ножове и ножовка. Молбата за по-лека мярка за неотклонение, евентуално „домашен арест“ била подписана от обвиняемия в последния възможен ден след първоинстанционното определение на старозагорския окръжен от 16 декември.

„Престъплението е тежко умишлено и в закона е предвидено  наказание - лишаване от свобода от 10 до 20 години. При претърсване на жилището, обитавано от обвиняемия в кв. „Трите чучура“ в Стара Загора, са намерени и иззети нож и човешки торс, обвит в найлон, с липсваща глава, без ръце и крака.

В контейнер близо до блока са намерени горните крайници на пострадалия, които са били без длани. На 5 декември при сепариране на битов отпадък двама работници  открили долните крайници на пострадалия. Според експертна справка, изготвена на 14 декември, пострадалият  е разпознат по татуировките на предмишницата на лявата ръка.

Експертиза посочва, че намерените човешки останки са от едно и също тяло. „, коментират апелативните съдии, според които налице са и трите законови предпоставки за постоянното задържане на обвиняемия.

До момента Божидар Филипов Крумов не е осъждан, но поради високия размер на предвиденото в закона наказание, механизма и начина на извършване на престъплението, съдът счита, че съществува реална  опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление при една по-лека мярка за неотклонение.

 Още повече, че начинът, по който  се е опитал да се отърве от трупа на пострадалия, чрез неговото разчленяване и изхвърляне на отделните му части в контейнери за боклук, определя обвиняемия като лице с изключително висока степен на обществена опасност.
Заседанието е било проведено чрез скайп-връзка между съдебната зала и старозагорския затвор.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване, по досъдебното производство са назначени множество експертизи в това число и комплексна психолого-психиатрична.

На този етап Филипов е представляван от служебен защитник, за съдбата му на няколко пъти се интересувала сестра му Божана, която споделила че на практика през годините той не имал постоянна работа и многократно е бил под влияние на алкохола.

Той е жертвата се познавали от години, преди време дори били съседи , свързвала ги била …чашката.