Окръжният съд в Пазарджик произнесе присъдите по мегапроцеса срещу 14-те обвиняеми за проповядване на религиозна омраза и верска нетърпимост, както и за пропагандиране и възхваляне на ислямска война.

Общо 8,5 години затвор определи Пазарджишкият окръжен съд на Ахмед Муса, а останалите мъже - подсъдими по ислямското дело и смятани за негови съратници получиха по 2 до 3,5 години решетки.

На всички са наложени и парични глоби, като тази за Муса е 9500 лева, а на другите – между 6000 и 6500 лева. Изключение е само единствената жена в групата – Александрина Ангелова, която се размина с условна присъда от 2,5 години при 4-годишен изпитателен срок, пише "Марица". 

Магистратите наложиха на Ахмед Муса мярка за неотклонение „задържане под стража“. В момента той излежава в Пазарджишкия затвор присъда общо 4,5 години по предишните две дела, заведени срещу него по сходни обвинения, а мярката ще влезе в сила, ако до края на изтърпяването й не се стигне до окончателно решение по настоящия процес.

Останалите 13 подсъдими остават с подписки.

Припомняме, че четиринайсетимата подсъдими са подведени под отговорност за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация „Ислямска държава“.

Те бяха арестувани при грандиозна акция на полицията и ДАНС през ноември 2014 година в три региона – Пазарджишки, Пловдивски и Смолянски. Обвинителният акт бе внесен на 1 юли 2015 година, след което трикратно бе връщат за преработване.

Съдебният процес пък започна едва през февруари 2016-та. Днес приключи след 4-годишна сага, но само на първа инстанция.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ