Делото  срещу Румен Овчаров тръгна вчера. Бившият енергиен министър с още двама души той е подсъдим за отдаване на "Мини Бобов дол" под наем през 2006 година, съобщи БНТ.

Преди година Специализираният съд върна делото на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения. В редактирания вариант на обвинителния акт енергийният министър от кабинета "Станишев" вече има съучастници  - бившата му заместничка Ана Янева и бившият шеф на "Мини Бобов дол" Пламен Стефанов, а щетата от неизгодния договор за отдаване под наем на дружеството е скочила три пъти.

Четири часа продължиха споровете между прокуратурата и защитниците на тримата подсъдими за качеството на новия обвинителен акт.

Въпреки че прецени като недостатъчно конкретизирани обвиненията на Овчаров, Янева и Стефанов, Специализираният съд реши, че това не е основание за второ връщане на делото. Съдът допусна и граждански иск от страна на "Мини Бобов дол" в размер на 29 милиона лева.

Ако подсъдими и защитници не обжалват съдебното определение или ако го обжалват, но Спецапелативният съд го потвърди, първите разпити по делото трябва да започнат точно след месец.

По делото има 57 свидетели.