Дори служебният адвокат на 18-годишния Исус Александров, който вчера заплаши с нож и ограби 85 стотинки 12-годишно момче в жк „Меден рудник“, не се застъпи за подзащитния си и подкрепи становището на прокуратурата, че той трябва да остане в ареста. Преди минути магистратите от Бургаския районен съд разгледаха мярката за неотклонение на Исус, но за разлика от останали подобни дела, в този случай нямаше две различни становища, съобщава Флагман.бг.


Служебният защитник на извършилия въоръжен грабеж младеж – адв. Здравко Жильов – бе категоричен, че мярката „задържане под стража“ е най-адекватна в случая

Прокуратурата поиска постоянен арест, поради обичайните съображения – че престъплението е тежко; за обвиняемия има обосновано предположение, че е извършител; че може да се укрие и/или да извърши друго престъпление. Прокурор Надя Митева обясни още, че са извършени разпити и разпознавания, Исус е признал вината си, а у него е открит и ножа, с който заплашил 12-годишно дете в жк „Меден рудник“, за да му вземе последните 85 стотинки.


Изненадата дойде от становището на служебния защитник – бившият следовател адвокат Здравко Жильов. Той заяви, че подкрепя мярката за неотклонение „задържане под стража“, тъй като друга алтернатива за обвиняемия просто няма.

„Той (Исус Александров, бел.а.) направи пълни самопризнания, но пък са налице другите предпоставки за най-тежката мярка. Само в последните 3 месеца подзащитният ми е извършил 3 престъпления – грабеж през юни, кражба през юли, а сега въоръжен грабеж срещу малолетни през август. Той няма постоянен адрес, което прави неадекватна меркита „домашен арест“ и „подписка“; няма и никакви средства, което обезсмисля мярката „гаранция“, защото той просто няма как да я плати.

Грабежът е сериозно престъпление, за което законодателят предвижда лишаване от свобода от 3 до 8 години. В случая става въпрос за такова престъпление, извършено срещу малолетен, което се отразява много негативно върху психиката на подрастващите. Александров има и условна присъда“, каза в становището си адв. Жильов, за когото личеше, че за пръв път е напълно съгласен с доводите на прокуратурата. Самият Исус пък изглеждаше сякаш въобще не разбира къде се намира и макар да говореше приличен български език, личеше, че не разбира и дума от това, което се казва в залата.

Самият той призна пред съда, че съжалява за извършеното.

„Не беше редно да го правя, но...“, каза лаконично той. На въпрос какво иска от съда той обяви, че иска „По-леко наказание“, доказвайки напълно, че дори не е разбрал, че магистратите трябва да определят просто дали да бъде в ареста или не до започване на същинското дело срещу него.

Очаквано, Районният съд го остави в ареста. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Бургаския окръжен съд.  

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!