Безпрецедентно желание изяви подсъдимият Николай Банев в Спецсъда. Обвиненият заедно с жена си и майка в пране на пари и организиране на престъпна група за данъчни престъпления, поиска да направи изявление пред медиите в съдебната зала по време на заседанието.

Адвокатите му отправиха това негово искане, но съдията отказа с довода, че в съдебната зала не се правят пресконференция. Тъй като Банев е с мярка за неотклонение „задържане под стража“ и за всяко заседание е конвоиран от служители на Главна дирекция „Охрана на съдебната власт“ директно в залата, той не успя да се изправи пред журналистите, уточнява Дарик.

„Г-н Банев може да дава интервюта, но не и в съдебна зала. Такава практика е недопустима. В залата се провеждат съдебни заседания, а не пресконференции и интервюта“, отсече единият от прокурорите по делото Калин Стоилов. Т

ой припомни, че Банев може да говори пред медиите единствено с разрешение на съдия и администрацията на Софийския затвор, където той изтърпява мярката си за неотклонение.

На обратното мнение бе жената на Банев – Евгения Банева, която също е с повдигнато обвинение, но не е в ареста. „Това е информационно затъмнение“, оплака се тя в коридорите на Специализирания наказателен съд.

Интерес в залата предизвикаха показанията на първия свидетел – Пламен Ангелов. Пред съда той разказа, че в годините на назад на негово име са прехвърляни голям брой фирми, около 10-15, за което му е плащано между 200 и 500 лева на дружество.

Той не знае техните адреси, никога не е стъпвал в офисите им и не е виждал водената от тях документация. Всичко се е движело от пълномощник на име Велико Великов, а за да му бъдат прехвърлени фирмите с него са се свързвали хора с малки имена Атанас и Тодор.

„Чрез неговите показания се доказва нереално извършвана търговска дейност“, поясни прокурор Стоилов.

Днешното съдебно заседание продължи с разпит на свидетели, но бе белязано и от остър спор между обвинение и защитата, в който юридическите аргументи на моменти отстъпваха място на личните нападки.

Повод за него бяха новите доказателствени искания на Татяна Дончев, която е сред адвокатите по делото. Тя поиска от съда да бъдат представени фактури, за да се провери дали са разписвани от един от свидетелите, както и какви реквизити точно съдържат те.

Прокуратурата пък видя в това единствено шиканиране на процеса и предизвикване на медиен отзвук, тъй като въпросните фактури вече са в рамките на делото, а върху тях са извършвани графологични експертизи.

„Това, че свидетелят разказва по литературни данни, без да му показвате фактурите, и казва, че не е подписвал никога нищо, какво доказва за един процес? Вие трябва да спазите правилата за непосредственост в съдебното производство“, обърна се адвокат Дончева към обвинението.

„Това е ваше мнение. Правилата са спазени“, отвърна й прокурор Стоилов.

БЛИЦ припомня, че другата подсъдима от фамилията Баневи - Евгения, пък по-рано коментира темата с приватизацията и проверката, поискана от главния прокурор Иван Гешев. Банева заяви, че тя самата не е участвала пряко в процес, но впоследствие е била изпълнителен директор на 2 приватизирани дружества.

Евгения Банева обяви още, че приветства проверката на приватизацията и следприватизационния контрол, защото, според нея, така ще бъдат разкрити много неизпълнения по договорите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!