С пореден разпит на основния прокурорски свидетел Бисер Лазов продължава делото за фалита на Корпоративна търговска банка. Близо четири месеца Лазов разказва пред Специализирания наказателен съд как Цветан Василев според него е източвал банката.

В разпита си Лазов споменава лица и събития отпреди близо 20 г., за да обясни как Василев е реализирал основния си сценарий - неговата фирма да печели, използвайки ресурса на една стабилна банка, каквато преди време е била КТБ.

Днес свидетелят се концентрира около събитията, свързани с временното затваряне на банката на 20 юни 2014 г. - действия от страна на БНБ, които той нарече "изключване на КТБ от банковата система". В този момент, по думите на Лазов, Цветан Василев вече не бил в България и не се интересувал какво ще се случи с банката.

Седмица преди затварянето ѝ, което оставило банката с десетки непокрити кредити и касова дупка от 206 млн. лева, Василев раздал чрез охраната си телефони с копчета на най-приближените си хора. Такъв телефон получил Бисер Лазов, а чрез него трябвало да осъществява комуникация, свързана с покриването на следите от източването на КТБ.

От думите на Лазов стана ясно, че раздаването на тези стари модели телефони било, за да не бъде проследима комуникацията.

Разпитът на Бисер Лазов продължава и утре, а адвокатите по делото, които са над 20, се шегуват, че най-вероятно през 2020 г. ще започнат да задават и въпросите към основния прокурорски свидетел, отбелязва БНР.

"Дребни и средните служители в КТБ с поведение на прислужници оперираха със суми, много по-големи от тези на която и да е община", обясни още Лазов. Той разкри, че самият Василев напуснал България на 10 юни същата година, предава на свой ред Канал 3.

Охраната на Василев му дала и втори апарат, който бил с тестова телефонна карта, тоест подобни номера не съществували за клиентите и те не можели да бъдат подслушвани. С този телефон той говорел с журналиста Огнян Стефанов и Лазар Карадалиев или с хора, посочени му от Василев. Към 17 юни 2014 година липсата в главната каса на банката била 206 милиона лева в различни валути. Основната тема през тези дни между 17 и 20 юни била как да се запълни тази липса. На 20 юни в 11:45 часа Лазов бил в кабинета на Орлин Русев - един от шефовете на банката. Те говорили няколко пъти с Василев.

Василев настоявал при инвентаризацията на главната каса, която предстояла, да не се открие липсата на тези пари. В този момент при тях била Борислава Тренева - зам. главна счетоводителка на банката тогава. Тя обяснила, че със счетоводна операция може да бъде намален размерът на липсата в касата и предложила недостигът на средства да бъде компенсиран с взимане на средства от Василев. Такъв документ бил издаден със задна дата от 19 юни, като вземането било не от Василев от фирма "Бромак".

"Василев не осигури пари, както и преди това не беше осигурявал", допълни Лазов. Думите му бяха по повод обещание, което банкерът дал, че още на 23 юни 2014 г., в първия работен ден от седмицата, ще попълни липсата.

В присъствието на Лазов документът се появил с подпис от Василев и от Орлин Русев с дата 19 юни, въпреки че по това време изпълнителният директор бил във Виена при Цветан Василев и се върнал на следващия ден.

Утре Бисер Лазов продължава да дава показания, като това е последното заседание по делото преди съдебната ваканция. Очаква се през есента да започне отговаряне на въпросите на адвокатите и прокуратурата.