Постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ постанови съдът в Стара Загора спрямо 14-годишният ученик от павелбанската гимназия по ресторантьорство и хотелиерство Тунджай Идризов, който на 24 октомври уби с ножа си 13 – годишната Диана Чонкина в родното си село Скобелево.


Тунджай Идризов, Снимка: Христо Христов, в. Монитор


Тунджай Идризов, Снимка: Христо Христов, в. Монитор

Осмокласникът беше задържан от полицията малко след 19,00 часа в деня на престъплението след подаден сигнал на телефон 112 от пастрока на жертвата Райчо Захариев, уточнява в. Монитор.

Момчето бе намерено да се крие в храсталаци зад сградата на основно училище „Генерал Скобелов“ след като междувременно сменил дрехите си и предупредил майка си, че е направил „беля“. На местопрестъплението беше открит ножът, с който са били нанесени общо три рани в телцето на Диана, фаталната се оказала първата , при която острието проникнало директно в сърцето.

Скандални разкрития за 14-г. Тунджай, убил 13-г. Диана с нож в гърдите ВИДЕО

Повод за агресията на Тунджай станал отказа на Диана да му даде запалка и обидни думи, уж отправени към него. Момиченцето паднало обляно в кръв на метър от входната врата на дома си, докато убиецът спокойно излязъл от двора.

Двамата са се познавали добре тъй като жилищата им са на около 50 метра една от друга по улицата в мюсюлманската махала на Скобелево. Разликата между тях е едва 2 месеца, до края на миналата учебна година са ходели заедно в селското школо, между тях не е имало никакви спорове. Диана, за разлика от Тунджай не пушела и по тази причина нямала запалка.


13–годишната Диана Чонкина

Заради психични проблеми момчето е  било обгрижвано от ресурсни учители, то е с изключително нисък коефициент на интелигентност от едва 60 IQ, но до  фаталния момент не е проявявал агресия, бил контактен и никой не предполагал че носи със себе си нож.

Кървавото престъпление хвърли в потрес преподавателите на Тунджай и Диана, за да успокоят  съучениците им в часовете влязоха психолози.

Погребаха 13-г. Диана 4 дни преди рождения й ден

Според заключението на съдебно-психиатричната експертиза  осмокласникът може да отговаря за извършеното от него, повдигнато му е обвинение за умишлено убийство на малолетно лице. Оставянето в ареста съдът мотивира с възможността обвиняемият да се укрие или да извърши ново престъпление.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!