Окръжният съд в Русе осъди 91-годишната Пенка С. на пет години затвор при първоначален общ режим за убийството на зет си Атанас Атанасов.

Случаят е от 28 февруари 2018 година, съобщиха от Съдебната палата в крайдунавския град.


В съда жената е призната за невинна по първоначално повдигнатото й от прокуратурата обвинение, че е извършила убийството по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост.

Според съда са налице многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства, поради което й е наложено наказание под минималния размер, определен в закона.

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд.

Припомняме, че 88-годишната тогава жена беше обвинена за убийството на 68-годишния й зет. Мъжът бе открит мъртъв в късния следобед на последния ден на м. февруари. Изпратеният на място полицейски екип открил в една от стаите трупа на 68-годишния охранител Атанас А. По главата му имало следи от удари.

Първоначално като извършители били заподозрени 50-годишната съпруга на жертвата и 18-годишният му внук. Проведените оперативно-следствени действия по-късно обаче ги насочили към тъщата на жертвата.

На баба Пенка е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 116, ал. 1 от НК за умишлено причиняване на смърт по особено мъчителен начин.