Мощният взрив, който разтърси любимото свърталище на мутрите "Неро", най-вероятно е заради огромен дълг на Николай Методиев-Пилето, към сикаджията Пацо Дългия. Това е основната версия, по която работят криминалистите, пише в. "Уикенд".
Самият Методиев оказвал сътрудничество на ченгетата и описвал пред тях конфликтите, в които се е забърквал в последно време. Ники Пилето, който трябваше да е в затвора, ако не бе тромавото ни правосъдие, имал да връща близо половин милион евро на "бизнесмена" Пламен Дачев - Пацо Дългия. Въпросният човек, тясно свързан с групировката СИК, дълго време бе дясната ръка на покойния сикаджия Бай Миле. От две-три години насам Пацо Дългия развива лихварска дейност и участва в различни митнически схеми. Не е известно как Ники Пилето е успял да натрупа внушителния дълг към подземния бос.
В последно време Николай Методиев не може да разчита на покровителството от висаджиите, които държат пазара на кокаин в столицата. Преди година Пилето бе жестоко пребит от мутри на Радо Боксьора - на книга строителен предприемач в Слънчев бряг и собственик на заведението "Какао бийч", а в действителност един от "офицерите" в наркоорганизацията на подземен бос. Радо Боксьора наредил на охраната си да ступа Пилето в заведение в Банско заради манекенката Юлия Юревич, с която Методиев се появил. Боксьора я харесал, но Пилето тактично го помолил да се отдръпне и да не я задява. След побоя Пилето бе със счупена ръка, която оправда с падане от кон.
Криминалистите не вярват бившата съпруга на Пилето - адвокатката Таня Иванова - да има нещо общо с взрива в "Неро" заради спор за имоти. Освен заведението, което се намира на централния столичен булевард "Витоша", Методиев и бившата му съпруга спорят за два апартамента над "Неро". Цената на квадратен метър в тази зона на София надхвърля 2500 евро.
"Таня е интелигентна жена, тя успя да направи от Николай човек. Откъсна го от мутренските групировки и му даде акъл да изпере парите от контрабанда по митниците в "Неро", твърдят запознати с историята.


Друга версия за атентата развива в. "168 часа". Според изданието взривът на "Неро" строява борческите редици. Една от първите работни версии сочи наркоследа в атентата.

"Някой стяга и дисциплинира редиците", коментира пред изданието източник от МВР. Според него в последните месеци контролът над трасетата и разпространението на опиатите в страната се държи от бивши служители в различните звена на МВР, които са се занимавали от години с борбата срещу наркотиците.
"От постовете си в бившата НСБОП, НСС и СДВР бяха освободени хора, които имат и знанията и контактите, и агентите", допълва източникът и изрежда имена. Като аргумент посочва и факта, че нарицателни фигури като разстреляните Малкия, Бретона, Гуслеков, Джуджето, Стефанов и други са били дългогодишни сътрудници на спецслужбите и в частност на конкретни лица, които вече са в частния бизнес. Като полицейски агент се споменава дори митичния Таке, обявен за международно издирване.

Най-отгоре в новата структура според експерти стоял виден бизнесмен, който през последните години живее във Виена. Дясна ръка у нас бил бивш бос на застраховането в някогашната ВИС. Напоследък той имал сериозни проблеми с алкохола, дори правил опит за самоубийство, но лека-полека се върнал към живота. Условията за възраждане на висаджийските структури са идеални, защото в България се завръщат дребни "борчета", изпаднали от европейските коловози. Николай Методиев е близък до тези среди, категоричен е пожелал анонимност източник от МВР.

Междувременно, в телевизионно интервю преди седмица висш антимафиот съобщи, че забравен подземен бос отново се завръща към наркобизнеса и предявява претенции негови хора да завладеят освободени територии. Името на подземния бос не беше обявено, но пък прякора му бе съобщен - Влаха. Прозвището хвърли в недоумение както столичния ундърграунд, така и редовите полицаи. По-паметливи обаче се сетиха, че Влаха е първият прякор на Младен Михалев-Маджо.
"Михалев бе наричан с този прякор заради това, че е родом от Силистра. Там има много власи. Това прозвище обаче бързо бе сменено, когато Маджо се издигна", разказват стари кримки пред "Уикенд". Според изданието службите предпочитат медиите да разкрият старото прозвище на Михалев и пускат жокери. Това означавало само едно - че Маджо все още е "свещена крава" и има влиятелни закрилници в МВР, прокуратурата и правителството. /БЛИЦ