Между 1500 и 3000 лева - това е цената на автомат "Калашников" на черния пазар, съобщава "Телеграф". Цената зависи от модела и от това дали е използван, или е чисто нов.

Обикновено подобно оръжие се търси или за поръчково убийство, или за крупен въоръжен грабеж, обясниха криминалисти с дълъг стаж. 

Двете разбити депа за автомати и картечни пистолети в София и Казанлък обаче са съхранявали оръжие, което е било за чужбина, смятат разследващи. 

В подземен гараж в столичния кв. "Редута" антимафиоти намериха 65 калашника, 45 картечни пистолета скорпион и голямо количество боеприпаси. Там схемата била по-проса - фирма изкупува автомати, които трябва дас е обезопасят и да не са годни за стрелба. Впоследствие обаче пуска същите на черния пазар.

По-интересен е казусът със задържаните 17 автомата в банда, занимаваща се както с оръжия, така и с фалшификации. Там бяха открити и заглушители, които са били същия модел, каквито използват баретите от МВР. 

"Интересното е, че тези заглушители са ползвани само от нашите спецчасти, след като преди това са били правени по пръчка в завод "Арсенал". Как тези оръжия излизат от завод "Арсенал"? Това не ние ясно. Управителите на завода трябва да си вземат необходимите мерки", коментира шефът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. 

За разбитото депо в столичния кв. "Редута", достатъчно да въоръжи две роти, не било съобщено с цел да не бъде изплашена втората група в Казанлък. Между двата случая няма никаква връзка. Зад разбития гараж стои столичния адвокат Ивайло Попов, който получи присъда на първа инстанция за 50 автомата "Узи".