Задържаният вчера в Гърция 31-годишен българин по подозрение в поръчково убийство заявява, че е невинен, каза адвокатът му Апостолос Литрас, цитиран от Асошиейтед прес.

Гръцката полиция задържа в четвъртък българина, когото подозира, че е застрелял бизнесмена с гръцко и австралийско гражданство Янис (Джон) Макрис (46 г.) пред дома му в Атина на 31 октомври 2018 г. За Макрис се твърди, че преди установяването му в Гърция се е занимавал с незаконна дейност в Сидни.

"Имаме сериозни индикации, че (...) това е било поръчково убийство", заяви днес говорител на полицията. Полицията издирва във връзка с убийството и 35-годишния брат на задържания, за когото се предполага, че в момента се намира в България.

Българският гражданин от турски произход Серафим Юлианов Райчев на 31 години е извършил убийството на 46- годишния гръцко-австралийски бизнесмен Янис Макрис в Атина. Негов съучастник е бил 35-годишният му брат, който според информацията на гръцката полиция все още е в България и се издирва.

Заподозреният наемен убиец бе задържан пред хотел „Креоли” в атинския квартал „Глифада”. Мъжът е направил опит да избяга от полицейския обръч и бил заловен, след като блъснал патрулна кола, пише "Труд".

Задържаният до момента не е казал нито дума. Дори и името си. В България са изпратени пръстови отпечатъци за потвърждаване на самоличностт му. Серафим Райчев отказва да говори и да сътрудничи на полицията. Всичко, което е казал, е чрез адвоката му. Вчера в Атина пристигнаха съпругата, майката и бащата на Серафим Райчев.

31-годишният българин е пристигнал в Гърция преди няколко дни с лек автомобил, придружаван от друг българин, който според информация няма връзка с убийството на бизнесмена Макрис. Зарязал е българския автомобил и е наел три поредни рент-а-кар автомобила и е сменил три хотела. Действия и поведение, които е имал и преди убийството на гръцкия бизнесмен, което е улеснило хода на разследването. Завръщането на 31-годишният Серафим в Атина се предполага, че е нает да изпълни друга смъртна присъда.

Според полицейски източници, двамата братя пристигнали в Гърция 15 дни преди екзекуцията на гръцкия бизнесмен. Записани са от охранителни камери в по-широката зона по време на подготвителните им дейности и преследване на убийството. По време на екзекуцията извършителите използвали мобилни телефони за еднократна употреба на името на несъществуващи лица. Две седмици следели всяко движение на жертвата. Станали негова сянка. Дотолкова, че в един момент гръцко-австралийският бизнесмен споделил пред близки: „Имам впечатлението, че ме следят”.

Сутринта на 31 октомври 2018 г. и няколко часа преди екзекуцията на Янис Макрис двамата българи посетили известен магазин за спортни стоки на улица „Вулиагменис”, откъдето купили дрехи и бейзболни шапки. Върнали се в хотела, преоблекли се, но оставили в стаята касови бонове от покупката, след което тръгнали за „Панорама” – Вула, където се намира домът на жертвата.

Смята се, че Серафим е стрелял по Макрис, докато брат му го чака в рент-а-кар автомобила. Стрелецът е заснет да се качва в колата от камерите покрай дома на жертвата. След убийството двамата братя напуснали Гърция на 1 ноември по въздух.

Властите разполагат с видеозапис и на покушението. От номерата на автомобила полицията стигнала до рент-а-кар собственика, където за изненада на разследващите, българите били оставили личните си данни и телефони. След това полицията открива хотела и открива доказателствата от етикетите на дрехите. Отиват в магазина за спортни стоки и от камерите установили същите лица, които екзекутирали Янис Макрис.

Серафим живял в Канада до 2016 г.

На 2 април т. г. Серафим се върнал отново в Гърция, но този път с фалшиви документи. Бил е разпознат и следен още от самото начало, когато започнал да наема автомобили и сменя хотели. Полицията предполага, че е готвено ново убийство, което е предотвратено с неговото задържане.

Българският гражданин не е попадал в полезрението на нашите власти с криминални деяния. Той е бил депортиран от Канада през 2016 г., където е имал бизнес, но там го уличили за грабеж и притежаване на незаконно оръжие. Подробности за брат му обаче не се съобщават. По непотвърдена информация през последните 3 години двамата са живели при майка си Виолета в София.

За гръцката полиция обаче по-важното е, че в Канада предполагаемият убиец на Янис Макрис е има контакти с австралийци, от които се предполага, че е направена поръчката за екзекуцията. Както е известно австралийските власти са разследвали дейността на Макрис, която се свързва с трафик на дрога за 13 милиона долара, както и с опит за убийство на престъпен бос в Сидни.

Криминалистите смятат, че убиецът лично познава главния екзекутор, издал “смъртната присъда”. Чрез мобилни телефони и лица, полицията разследва кой е имал контакт с предполагаемия убиец.

Вътрешният министър Младен Маринов: Готови сме да съдействаме

„Това, което знаем от гръцките власти е, че е задържан български гражданин, а за издирване с тяхна заповед е обявен неговият брат, – каза вчера министърът на вътрешните работи Младен Маринов. – Ако гръцката страна поиска съдействие, България ще го окаже по линия на международното сътрудничество, допълни той, без да уточни дали вече нашите ченгета са започнали работа по издирването на брата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!