Бойко Рашков се е срещал най-малко 10 пъти с обявените за контрабандисти Стефан и Марин Димитрови, докато е бил министър. Това се е случвало в сградата на Министерството на вътрешните работи (МВР), а времевият период е от 28 май 2021 г. до 30 март 2022 г.

Част от срещите са били с продължителност от 10 до 15 минути.

Този писмен отговор от МВР прочете пред депутатите от комисията за разследване на корупцията в митниците и евентуалната роля на Асен Василев, ръководещият заседанието и Станислав Баланбанов от "Има такъв народ" (ИТН).

В края на декември 2023 г. бившият директор на митниците Петя Банкова също е влизала в министерството за двучасова среща с бившия зам.-министър на вътрешните работи Кирил Ценкин, отговарят още от МВР.

В писмения отговор се посочва още, че бившият главен секретар на МВР Живко Коцев не е декларирал скъп часовник, получен като подарък, нито в декларацията си пред КПКОНПИ, нито пред други институции.

Ето какво беше изнесено като данни пред комисията:

Станислав Балабанов, ИТН: "Ще ви запозная с писмото от МВР до комисията: Кога следните лица са влизали в сградата на МВР: Марин и Стефан Димитрови, Банкова и Паскал.

В книгата за пропускателен режим е отразен достъп до обекта както следва (по времето на Бойко Рашков):

28 май 2021 г. Марин Димитров се среща с Бойко Рашков в сградата на МВР;

15 юни среща с Бойко Рашков в сградата на МВР;

21 юни Димитрови среща с Бойко Рашков в сградата на МВР;

21 юли Марин Димитров среща с Бойко Рашков в сградата на МВР;

27 август Стефан Димитров среща с Бойко Рашков в сградата на МВР;

16 септември Марин Димитров среща с Бойко Рашков в сградата на МВР;

28 септември;

22 март 2022 г.;

30 март 2022 г.

Петя Банкова - 19 декември 2 часа среща с Кирил Ценкин (бившият охранител на Кирил Петков)

Живко Коцев не е декларирал че е получил часовник като подарък."

Аферата в митниците: Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста

"Бойко Рашков лъже и то лъже пред цяла България, като каза, че не познава тези хора, а аз ви изчетох над 10 срещи с тези хора в МВР.

Живко Коцев като част от системата на МВР е подпомагал тези, които е разработвал. Този човек беше предложен за главен секретар от генерал Атанасов и този човек трябваше да отговаря за провеждането на изборите. За мен това е тежък политически скандал", допълни още Балабанов.

Константин Бачийски, ПП-ДБ: "Рашков каза, че познава тези хора, защото те бяха сигналоподатели срещу Бойко Борисов. Не знам къде сте чул, че не ги познава."

Йордан Цонев, ДПС: "Имам повече от 30 години трудов стаж и съм се нагледал на страшни срамотии, но на такова нещо не съм бил свидетел. Не защото не е имало контрабанда, корупция... Съвсем очевадно е участието на Бойко Рашков в цялата тази схема."

Рая Назарян, ГЕРБ-СДС: "Може да се направи едно заключение, защото има и снимков материал... Може да считаме, че има сериозна дейност извън закона и това, че е разкрита, може би е добър момент. Притеснително е участието на главния секретар, притеснително е, че назад във времето има данни за константно негово поведение."

Румен Гечев, БСП: "МВР е превърнато в хан и няма контрол. Вие в момента основателно от сглобката се нахвърляте един върху друг, но тези хора сте ги избирали общо. Като бяхте в сглобката всичко беше наред, сега се разпадна тази работа."

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук