Обкръжението на Златомир Иванов - Баретата продължава да се издирва. Това са Антон Савов, известен като Тони Мамата, Мартин Станков - Рашо, Ивайло Борисов и още двама, които до този момент остават неизвестни. В следобедните часове днес се очаква на Баретата да бъде повдигнато обвинение за организиране на престъпна група за разпространение на наркотици и извършване на две или три убийства.
Според експерта Тихомир Безлов, Златомир Иванов е атакуван още лятото на миналата година и то под външен натиск.
Тогава името на Баретата  бе свързано и с взривовете във военните складове в Челопечене и с икономически интереси към терена на поделението. Той бе проверяван заради данни, че е свързан с фирма "Алма де", изнасяла боеприпаси от поделението. В интервю пред bTV Баретата отрече категорично да има каквото и да било общо с Челопечене.
Името му бе свързано и с братя Галеви, Румен Петков и Алексей Петров. Тогава Баретата отрече да се е срещал с бившия министър на вътрешните работи и бе категоричен, че няма политически чадър над него и действа сам. Той не отрече познанството си с Пламен Галев и Ангел Христов. Дори посочи в интервю, че са били в един отряд, а  Пламен е човекът, който  го е създал така или иначе като някакъв командос и той изпитвал уважение към него. 
Баретата заявява в интервюто:  "...Изгодният вариант да си измият ръцете с мене пред ЕС, пред американци и пред всички. Ето го лошия, а вече е там. Ще замина, където си трябва, в затвора… Това е притеснителното. А честно казано, на мен, за да ми измислят, буквално на мен трябва да ми измислят нещо. Трябва да ми хвърлят нещо, трябва да намерят някой кучеядец, който да каже нещо. Това е, друго няма как да стане. Просто затова казвам, колкото и да идват вкъщи, няма какво да намерят, ако не си го носят".
В началото на февруари т.г. като че ли видимо нещата тръгнаха от престрелки в медиите между Баретата и Димитър Вучев-Демби. Златко Баретата прогнозира, че ще бъде арестуван по инсинуации на Вучев. Той обясни, че Демби е искал от него 100 000 евро, като според Баретата той обикалял босовете и искал да насъбере 1 000 000, изнудвайки ги, че иначе ще ги натопи с показания пред ДАНС и прокуратурата.
Демби пък отвърна на удара като заяви, че Баретата е убил Бобъра, стрелял е по Темерута, стрелял е по самия него, пряк убиец е на Тони Клюна.
Днес прокуратура и адвокати излъчиха противоречиви сигнали за задържането на Златомир Иванов. Защитниците му твърдяха, че Баретата се е явил самостоятелно, а прокурорите, че са го задържали. Още онзи ден този спор бе зачекнат по някакъв начин, когато адвокат Лъчезар Таков каза, че Баретата не е призован редовно, а призовката му е за 6 февруари. Градският прокурор пък Николай Кокинов заяви, че призовката за 6 януари е анулирана и е връчена друга. Той допусна възможността да има изтичане на информация за готвената срещу Баретата акция. 
Още онзи ден Лъчезар Таков заяви, че има информация за възобновено дело с 14-годишна давност за убийството на Петте кьошета, по което Златомир Иванов е бил обвиняем. Той изрази учудване как може подобно дело да се възобнови, при положение, че няма наличие на нови доказателства. 
Случаят от тогава е следният: На 5 юли 1995 г. Златомир Иванов заедно с бившите си колеги от СОБТ - Иво Русинов и Кольо Кюлев, спират пред кафене Видо на Петте кьошета. Там са обявеният за национално издирване Веско Въртийски и аверът му Ларсен Луканов. Патичето открива стрелба срещу бившите командоси, те отвръщат. В престрелката Въртийски и Луканов загиват. Месеци след инцидента делото е прекратено. Следствието и прокуратурата установяват, че бившите барети са действали при неизбежна отбрана. А куршумът, убил Патичето, не е от оръжието на Златко Баретата. /БЛИЦ