Районна прокуратура – Пловдив образува досъдебно производство срещу служител от частната охранителна фирма „СОТ ДАИКС” ООД - Пловдив за гавра с възрастен мъж, предаде кореспондентът на БЛИЦ в Пловдив.
Скандалният случай стана известен, след като видеозапис бе качен в сайта clip4e.com, а в неделя неизвестен подател го изпрати и в офиса на пловдивска радиостанция. Записът е с продължителност 2.43 минути и на него се вижда как двама мъже, облечени с униформи с фирмен надпис „Даикс“, нареждат на възрастен мъж да си свали панталоните, слагат му пиратка в ануса и я палят със запалка. Гаврата е заснета с мобилен телефон.
Досъдебното производство е срещу служител от „Даикс“ с инициали И. С. Според държавното обвинение, той е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм през декември 2006 г. в Пловдив. Престъплението е наказуемо съгласно чл. 325 ал.2 вр. с ал. 1 от НК и наказанието е лишаване от свобода до 5 години.
Установени са и другите двама охранители, участвали в гаврата. Прокуратурата разпоредила да се установи дали те са могли да предотвратят престъплението. В противен случай подлежат на наказателно преследване съгласно чл. 322 от НК.
От пресцентъра на Районна прокуратура уточниха, че към момента жертвата все още не е открита. Разпоредено е, когато лицето бъде установено, да му се направят съдебно-медицинска експертиза и съдебно-психиатрична експертиза. Така ще стане ясно дали и какви телесни повреди са му причинени.
Заради гаврата Районна прокуратура – Пловдив е разпоредила и спешна проверка на дейността на охранителна фирма „СОТ ДАИКС” ООД - Пловдив, осъществяваща частна охранителна дейност. Проверката трябва да установи дали дейността на фирмата е в съответствие със Закона за частната охранителна дейност (ЗЧОД) и да приключи в 15-дневен срок.
Тримата охранители, автори на гаврата, ще бъдат дисциплинарно уволнени, заявиха от „Даикс“./ БЛИЦ