20-годишният Мартин Тодоров, обвинен за въоръжен грабеж на бензиностанция преди кв."Виница", извършен преди година в съучастие с други лица, както и за притежанието на наркотици, ще дочака началото на процеса срещу него в ареста. Днес Варненският окръжен съд отказа да измени в по-лека мярката му за неотклонение, след като не намери нито едно разумно основание или аргумент затова.
От съда припомнят, че Мартин бе задържан под стража на 19 ноември миналата година след разкриването на въоръжения грабеж на бензиностанция "Петрол" в началото на варненския квартал "Виница". Тогава стана известно, че след полунощ на 16 октомври миналата година Мартин заедно с Владислав Зеленцов, който бил в отпуск от затвора и още едно непълнолетно лице, въоръжени с пистолет и маски нахлули в бензиностанцията. Зеленцов насочил оръжието срещу продавачката, а Тодоров прибрал част от оборота - 1156 лв. Преправеният газов пистолет Мартин придобил броени дни преди грабежа. Месец по-късно при рутинна проверка от него са иззели пликчета с амфетамини и марихуана за близо 80 лв.

Днес съдът не разглежда обосноваността на предположението, че Тодоров е автор на престъпленията. Дознанието е приключило, обвинителният акт е внесен в съда. Заедно с още 4 други подсъдими лица Мартин ще се изправи пред съда в заседание, насрочено за 15-ти и 16-ти декември тази година, за да отговаря за незаконно притежавания пистолет, за въоръжения грабеж, извършен в съучастие с други лица и за притежанието на наркотични вещества. Освен заради предстоящия наказателен процес съдът мотивира потвърждаването на ареста на Мартин и със свидетелството му за съдимост. Тодоров е осъждан два пъти - за кражба и вещно укривателство. Въоръженият грабеж е извършен в изпитателния срок на втората му присъда. Според съда не е отпадала опасността младежът да се укрие или да извърши друго престъпление.
Определението на ВОС може да бъде обжалвано в 7 дневен срок пред Апелативния съд във Варна. /БЛИЦ