Обвинение за измама, опит за измама и изнудване е повдигнато обвинение срещу арестуваните служители на община Пловдив, съобщи на специална пресконференция говорителят на Окръжна прокуратура Даниела Начева. В пловдивската районна прокуратура е образувано досъдебно производство срещу задържаните.
В ареста за 72 часа са личният шофьор на кмета Славчо Атанасов – Саркис Москофян, и началник отдел ГРАО Василка Костова. Третият задържан е Трифон Мишовски, един от директорите на “Екологичен завод”.

Срещу Москофян е повдигнато обнинение за измама след предварителен сговор, срещу Костова – за опит за измама и съучастие, а срещу Мишовски – за измама и изнудване.
Общинските служители са били арестувани след подаден сигнал от частно лице, което твърди, че са му били искани 5000 лева. Парите били, за да се придвижи внесено в Общинския съвет искане за решаване на проблем с имот в кв. Коматево, в съседство на който има общински терен. Посредничеството при сделката е осъществено от приятелка на дъщерята на рекетирания. При един от последвалите разговори едно от задържаните днес лица е поискало сумата от 5000 лв., но впоследствие цената на услугата била намалена на 3000 лева.
Кметът на Пловдив Славчо Атанасов обясни, че Саркис Москофян работи при него вече шест години. Той е бил назначен за личен шофьор на Атанасов, когато той е бил кмет на район “Тракия”. Василка Костова работи в общината от десетина години. Тя е съпруга на бившия кмет на район “Северен” от мандата на Спас Гърневски – Коста Костов. Мъжът й сега е дознател в Икономическа полиция. За да се предотврати изтичане на информация, акцията по задържането на двамата общинари и съучастникът им е пазена в пълна тайна. Москофян и Костова са временно отстранени от работа. Третият арестуван – Трифон Мишовски, е приближен до бившия спортист и един от най-големите бизнесмени в Пловдивски регион – Атанас Търев.
Димана Тодорова, БЛИЦ