Състав на Бургаския окръжен съд днес постанови за 45-годишния Димитър Янев Георгиев постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража", предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в града. Бургазлията е обвинен в това, че е изработвал и пласирал неистински пари. В съдебната зала той направи пълни самопризнания, като се призна за виновен.
45-годишният мъж бе задържан от полицията на 30 септември т.г. по сигнал за изготвяне и пласиране на неистински парични знаци. При извършения обиск у него са били открити две неистински банкноти /копюр от по 50 лв. /.
В резултат на това, с одобрението на съдия от Окръжен съд - Бургас, е извършено претърсване и изземване от дома на Георгиев, където са открити мултифункционален принтер, с който са изготвяни засечените банкноти и шест изрязани оригинални банкноти /копюр от по 5 лв./.
Фалшифицирането е осъществявано по следния начин: от оригиналните пет левови банкноти се изрязва холограмната лента, която се нанася с помощта на лепило върху цветното ксерокскопие на оригинална 50 лв. банкнота. Установено е, че изготвените неистински банкноти са пласирани в търговски обекти, разположени на територията на Бургас и региона.
Днес в съда обвиняемият се призна за виновен по всички тези обвинения.
Прокурорът по делото Емил Христов бе категоричен: „ Димитър Георгиев поиска да бъде пуснат под домашен арест, но аз настоявам да бъде задържан по стража. Престъплението е с изключителна степен на обществена опасност, като освен това е установено, че е имал и съучастник". Постановената от Окръжния съд в Бургас мярка за неотклонение, може да бъде обжалвана в 3-дневен срок пред БАС. /БЛИЦ