Двама оперативни работници от Пловдив са разследвани за изнасяне на служебна информация за хора от кръга на братята Маргини, пише пловдивският вестник “Марица”. Инспекторатът на ДАНС проверява случая с изнасянето на информацията и се очаква заключението да е готово до края на седмицата, уточниха за БЛИЦ от Военната прокуратура в града.
Засега нямало данни за системно изнасяне на квалифицирана информация.
Единият от разследваните е служител на ДАНС. Той е трябвало да провери в базата данни на МВР регистрационен номер на автомобил, който следял Маргините. Оказало се, че това е екип на Дирекцията за оперативно издирване (ДОИ). Срещу агента има достатъчно доказателства, че е извършил нарушението и той ще бъде дисциплинарно уволнен и предаден на съд. Срещу него е повдигнато обвинение по чл. 360 от Наказателния кодекс. Агентът е временно отстранен от работа. Другият разследван е служител на дирекция “Борба с организираната престъпност” (БОП). Антимафиотът влизал в базата данни на МВР в един и същи ден с колегата си от ДАНС. Срещу бопаджията не е повдигнато обвинение, тъй като наблюдаващият прокурор е преценил, че няма събрани достатъчно доказателства за престъплението му.
Материалите по случая са изпратени от Военна прокуратура в цивилната прокуратура, защото с последните поправки на НПК простъпките на униформените вече се разглеждат от цивилния разследващ орган, заради орязването на правомощията на военните съд и прокуратура. /Димана Тодорова, БЛИЦ