Пребитият снощи в Пловдив частен съдебен изпълнител е в стабилно състояние, но продължава да е с временна опасност за живота. Това съобщи за БЛИЦ дежурният лекар от Клиниката по анестезия, реанимация и интензивна терапия (КАРИТ) към Университетска болница „Св.Георги“ в Пловдив.
Атанас Атанасов вече е претърпял операция на главата, тъй като черепът му бе спукан. До края на деня ще стане ясно дали е необходима още една хирургическа интервенция. Пребитият юрист е настанен в самостоятелна стая и до него нямат достъп външни хора, включително и най-близките му роднини.
42-годишният Атанасов е нападнат снощи в двора на къщата си. По неофициална информация нападателите са били петима и са удряли юриста с метални пръти. Разследването на случая е поето от служители на Четвърто РПУ в Пловдив. Досега са разпитвани над 30 души, които са имали взаимоотношения с частния съдия изпълнител. Някои от разпитваните са подавали жалби срещу Атанасов и твърдят, че са измамени от него. Основните версии, по които се работи, са две – че нападението над юриста е с цел грабеж или че измамени от него граждани са се организирали и са го пребили.
Името на частния съдия изпълнител нашумя през август миналата година, когато пловдивчанинът Стефан Митков започна гладна стачка пред сградата на прокуратурата с искане съдия-изпълнителят да му върне 176 826,37 лева. Парите са дял от сумата от продаден имот. В последствие и други 13 души заявиха, че са били измамени от съдебния-изпълнител и той им дължи крупни суми. В края на миналия септември Апелативна прокуратура сезира Върховна касационна прокуратура за множеството жалби на граждани срещу частния съдебен изпълнител. Задължение на ВКС бе да информира министъра на правосъдието за случая, но няма обратна информация какво е разпоредил той. В Районна и Окръжна прокуратура в Пловдив са заведени над 10 преписки срещу Атанас Атанасов. Прокуратурата е изпращала няколко сигнала до съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) и правосъдното министерство по конкретни преписки срещу частния съдебен изпълнител.
Отделно от това в Районния съд в Пловдив срещу Атанас Атанасов се води дело за фалшифициране на подписите на адвокатката Даниела Ангелова и бизнесдамата Бина Христова, собственичка на фирма „Армант-Бина Иванова“. Съдия-изпълнителят е обвинен, че е подправил парафите на двете дами в счетоводни документи за платени съответно 550 лв. и 17 639 лв. Следващото заседание по делото е на 25 февруари, когато трябва да е готова графологическата експертиза на двата подписа.
Димана Тодорова, БЛИЦ