Софийския апелативен съд /САС/ потвърди решението на Софийски градски съд /СГС/ и остави Златомир Иванов - Баретата в ареста, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Мотивите на висшата инстанция са, че обвиняемият може да извърши ново престъпление. Съдебният състав сметна, че няма предпоставки Златомир Иванов да се укрие, но поради тежестта на обвинението Темида остави Баретата зад решетките, където ще трябва да дочака започването на делото срещу него. Днес прокуратурата поиска прикрепване на нов свидетел по делото, което искане беше прието от съда.
БЛИЦ припомня, че Баретата бе извикан на разпит и задържан на 7 февруари тази година. На 29 януари срещу него бе повдигнато обвинение за организиране и ръководене на престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици и убийства. На 4 февруари започна операция на службите срещу него. След като не се яви в прокуратурата по призовка, той бе обявен за национално издирване, като същата мярка бе предприета и спрямо пет негови сподвижници, които бяха призовани и не се явиха.
При предишното задържане на Баретата преди две години първоначално бе разпространена информация, че прокуратурата е възобновила старо дело за рекет от 300 000 долара, образувано срещу него в края на 90-те години на миналия век. След 72-часов престой зад решетките Софийският районен съд отказа да наложи на Златко Баретата постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" и го пусна на свобода срещу гаранция 2000 лева. Прокуратурата тогава протестира това определение, но от заседанието в СГС остана извод, че Баретата е станал жертва или на обикновена немарливост, или на зле скалъпена постановка.
Златомир Иванов е завършил спортно училище в Стара Загора, профил борба. Той е един от собствениците на компанията за сигурност и охрана “Аркус сигурност” и бивш шеф на “Аполо и Болкан”. Официално участва в над 30 фирми за охранителна дейност, търговия с петролни, химически и фармацевтични продукти, собственик е на бинга и игрални зали. Според фирмените регистри Златомир Иванов фигурира като собственик в ЗК “Аполо и болкан”, ЗД “Средец”, фирмите “Интел груп”, “Рапас”, “Електра”, “Зес”, “Ямас импорт експорт”, “Алекс 95″, “Булит кид” и казино “Елит.
Милан Николов, БЛИЦ