В Германия започна делото срещу група радикални ислямисти, обвинени, че са планирали най-голямото терористично нападение в историята на страната. На четиримата обвиняеми са помагали група косовски албанци, които им доставили детонатори от България и Косово.
Четиримата обвиняеми за планирането на големи терористични нападения срещу американски и германски цели бяха изправени пред съда в Дюселдорф. Обвинението ще се стреми до докаже, че “клетката от Зауерланд” се е опитала да постави бомби във Франкфурт, Кьолн и Дюселдорф, както и в базата Рамщайн.
Обвиняемите са Фриц Геловиц и Даниел Шнайдер, германци, приели исляма, германският гражданин с турски произход Атила Селек и турчинът Адем Йълмаз. У тях са били намерени двайсетина детонатора, както и десетина туби хидроген пероксид, който са планирали да използват като експлозив.

Според разследването при планирането на акцията важна роля са играли и група косовски албанци, които са донесли в Германия детонаторите от България и от Косово. Германската криминална полиция посочва, че Ахмет К., Неджад и Джавит Б. са ги пренесли контрабандно в обувките си. Полицията посочва, че действията на групата ислямисти е била следена и от сръбските служби, но не се съобщават други подробности за контрабандирането на детонаторите, посочва РТС. /БЛИЦ