Културно-исторически предмети открили в дома на русенец спец криминалисти, след като направиха серизона акция, след подаден им сигнал. Откритите антики са предимно християнски ценности.
При проведени съвместни действия от служители на ОДМВР – Русе и Дирекция “Противодействие на общата престъпност” към Главна дирекция “Криминална полиция” вчера са намерени предмети, които се смятат за паметници на културата. Вещите били съхранявани в дома на 62-годишния И.Д. от Русе. Намерени са църковни кръстове, различни по вид и размери, няколко евангелия, икони и други подобни предмети. В хода на работата било установено, че те са внесени нелегално в страната ни от Р Гърция и били предназначени за продажба в страната.
Установено е още, че предметите са внесени в България от русенска гражданка, пребиваваща в Гърция – Н.А. /59 г./ и вероятно са предмет на престъпление. Изяснява се начинът, по който те са стигнали до И.Д. Двамата русенци са известни на органите на реда с различни криминални прояви в миналото.
Намерени са четири икони, две от тях - с висока културна и историческа стойност, напрестолен кръст; три панагии - нагръдни кръстове на висш духовен служител, едната от които с надпис, посветен на 1000 годишнина от основаването на Руската православна църква; три лични свещенически кръста; предмети, използвани за църковно богослужение; евангелие на гръцки език от 1695 г. с кожена подвързия и позлата с висока историческа стойност; седем богослужебни книги на гръцки език.
Според първоначални данни от експерти, някои от вещите имат изключително висока художествена и историческа стойност./ БЛИЦ