Парична гаранция в размер на 1000 лв. бе постановена от състав на Бургаския районен съд при заседание по мерките за неотклонение на трима мъже, задържани за преработване, поправяне, съхраняване, търгуване и пренасяне на огнестрелно оръжие, боеприпаси и взривни материали, без надлежно разрешение, съобщиха от МВР.
Задържането на 3 годишния Асен Киров, 36- годишния Иван Георгиев и 40- годишния Атанас Субашев бе осъществено в края на миналата седмица при специализирана операция на служители от сектор “Борба с организираната престъпност” към Областна дирекция на МВР – Бургас, проведена на територията на Районно управление на МВР – Несебър и гр. Бургас.
Тримата задържани са действали в престъпно съучастничество / но не са организирана престъпна група или част от съществуващата такава/. В основата на съучастието стои 38- годишния Асен Киров, който работи като продавач – консултант в оръжеен магазин “Сафари” в Бургас. Той, използвайки възможностите на работното си положение и създадените контакти, пласира незаконно бойни пушки, боеприпаси и взривни материали. Асен Киров е задържан в момент на продажба на трето лице на бойна пушка със заглушител и оптически прибор, която своевременно е иззета и присъединена към образуваното по случая досъдебно производство. Служителите на сектор “БОП” са иззели по дознанието още две пушки / бойна и ловна, отново с оптики/, които Асен Киров е продал на трети лица преди времето на задържането. Иван Георгиев и Атанас Субашев са контактували с Асен Киров по повод на общите им занимания, свързани с преработване, поправяне, съхраняване, търгуване и пренасяне на огнестрелно оръжие, боеприпаси и взривни материали. Двамата са ангажирани в строителството, като строителни работници, но в свободното си време преработват и търгуват незаконно с огнестрелно оръжие и боеприпаси.

При извършения обиск в домовете на тримата задържани и допълнителните процесуално-следствени действия са намерени и иззети : една бойна пушка / с оптически прибор /, над 1 000 боеприпаси / патрони различен калибър/, тротилова шашка / 400 грама/, както и други вещества и материали, за които се предполага че се използват за производство на боеприпаси. Същите са изпратени за експертиза в базовата научно-техническа лаборатория към Областна дирекция на МВР – Бургас. Разпитани са множество свидетели, които потвърждават престъпната дейност на задържаните.
След ареста си тримата мъже са приведени в следствения арест в Бургас за срок от 72 часа с прокурорско постановление. На заседанието на Бургаския районен съд, проведено в късния следобед на 08.12.т.г., е постановена парична гаранция в размер на по “1 000 лв.” за всеки от задържаните, която ще бъде протестирана от Районна прокуратура - Бургас.
По мнение на експерт-криминалисти иззетите оръжия / флоберкови пушки, 22-ри калибър, отличаващи се с прецизност и голяма точност при стрелба от далечно разстояние/ са с технически данни и калибър, идентични на оръжията с които са извършени някои от поръчковите убийства с голям обществен отзвук през последните години / сред тях това на Димитър Стаматов – Мастара и Георги Илиев/. /БЛИЦ