Районна прокуратура Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу Евгени Г. 41-годишният тарикат е обвинен за това, че с цел да набави за себе си имотна облага е възбудил и поддържал заблуждение у няколко лица като с това им е причинил имотна вреда в големи размери. Той ще отговаря и за това, че като управляващ и представляващ търговско дружество, в 30-дневен срок от спиране на плащанията, за което е бил уведомен с покана за доброволно изпълнение, не е поискал от съда откриване на производство по несъстоятелност.
В периода от 12 март 2010 г. до 17 януари 2013 г. е поддържал заблуждение у три семейства и още едно лице, че ще им построи апартаменти в новострояща се сграда в Пловдив. Той се срещал с кандидатите, които  искали да си купят жилища „на зелено“, показвал им скици, разрешения за строеж и обещавал да спази сроковете на изграждане. След това подписвал договор за покупко-продажба на недвижимия имот, като съгласно поетите ангажименти „новодомците“ трябвало първо да внесат капаро, а след това още няколко вноски за доплащане на апартамента.

В един от случаите е установено, че обещаният апартамент бил прехвърлен с нотариален акт на друго лице. Въпреки поетите ангажименти и получени суми, Евгени Г. не изпълнил задълженията си, а кандидатите за жилища установили, че сградата имала и друг собственик. По делото е установено, че общият размер на причинените имотни вреди е 214 691 лева.

По второто обвинение е установено, че в края на 2009 г. Евгени Г. бил уведомен за задължение на дружеството с покана за доброволно плащане, но не последвало такова, нито пък била депозирана молба до съда за откриване на производство по несъстоятелност на дружеството-длъжник, на което той бил собственик и управител.
Предстои Районен съд Пловдив да насрочи първо заседание по делото.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ