Започналите арести на "лейтенанти" от групата на Златомир Иванов - Златко Баретата са свързани и с бума на отвличания, пише "Стандарт", като се позовава на отлично информирани неназовани източници.
След операция на 14 спецекипа от прокурори и полицаи бяха сложени белезници на варненците Валентин Луков-Каратиста ( 59 г.) и Петър Стоянов-Веждата (49 г.), Петър Горанов (20 г.) в София и Мартин Димитров (39 г.) в Перник.

Четиримата са със солидни криминални досиета, включващи и пласиране на дрога. Освен за ролята им в наркотрафика карето арестанти са били разпитвани и за похищението на бизнесмена Киро Киров, твърдят източниците.

Антимафиотите продължават да издирват техни съучастници и в други градове на страната.

Баретата и най-доверените му хора са били разследвани повече от половин година, преди да започнат арестите, твърдят високопоставени ченгета.

Златомир Иванов беше задържан на 7 февруари т.г., но два дни по-рано полицията арестува основния играч от бургаската му група - 37-годишния Диян Гайтанов - Боксьора. По-късно той излезе на свобода срещу 5000 лв. гаранция.

Повод за задържането му заедно с още няколко човека е разследване срещу организирана престъпна група. Останалите от бандата са Велислав Евгениев, Васил Илиев и Илиян Златков. Преди две години Бургаският окръжен съд заведе дело за сводничество и за участие в организирана престъпна група срещу Гайтанов и четирима от неговото обкръжение. Сред тях пак беше Евгениев. Тогава Боксьора получи три години условна присъда и 5 г. изпитателен срок.

Баретата лично дойде в Бургаския окръжен съд през лятото на 2006 г., когато започна процесът срещу Гайтанов. Само преди година името на бургазлията се спрягаше като новия местен наркобос. През есента на 2003 г. той се оказа замесен в побоя над активист от предизборния щаб на независимия кандидат-кмет на Бургас, а сега депутат от "Атака" Ваньо Хърков.

На 30 октомври същата година (само четири дни след местните избори) аудито на Диян Гайтанов бе вдигнато във въздуха с мощна самоделна бомба. По време на атентата Боксьора пиел кафе в спортния комплекс "Атлантик" в ж. к. "Славейков".

Пред него преди десет години бе разстрелян босът на Първа частна милиция Георги Николов - Мечката. Разследването на неуспешния атентат срещу Боксьора продължи няколко месеца, но нито една от работните версии на бургаските полицаи - наркотици, проституция и трафик на крадени коли, не бе доказана.

Постепенно ентусиазмът на криминалистите спадна, взривът бе приписан на анонимна конкурентна групировка в престъпния бизнес и всичко приключи.

Новата офанзива срещу структурата на Баретата е, след като полицията е успяла да накара двама от доверените му хора да "пропеят" и разкрият схемите, по които работи престъпната бригада, твърдят източници от МВР. Очаква се в близките дни да има още арести, след които обвинителите ще получат нови улики и аргументи срещу Златомир Иванов. /БЛИЦ

-