Съмнителни дипломи по право са издавани в Югозападния университет "Неофит Рилски". Това разкри главният асистент във ВУЗ-а д-р Петър Дошков пред "168 часа". Той показва документи, подписани от ректора и от декана на правния факултет, чрез които с юридически тапии са се уредили известни политици, бизнесмени и държавни служители.
Документите са издавани по три различни схеми - прием срещу спонсорство, записване директно във втори или четвърти курс или влизане за специализация без да се държат задължителните кандидатстудентски изпити. Според  Дошков това е грубо нарушение на Закона за висшето образование. Затова получените по този начин документи са невалидни според него. Сред известните имена, получили  диплома чрез спонсорство, е бившият зам.-министър на вътрешните работи Камен Пенков. Един от известните възпитаници на факултета е областният управител на София-област Емил Иванов. Негов подчинен разказва пред "168 часа" : "Пращаше ме да се явявам вместо него на изпити в Благоевград. Шефът ми дори не е стъпвал в ЮЗУ, но взе диплома".
Чалга изпълнителка от Дупница пък с фалшива диплома за средно образование от вечерна гимназия станала съдийка благодарение на тапия от ЮЗУ.