Някои хора вдигат шум около случая "Белнейски", за да прикрият своята некомпетентност и липсата на организация в системата. В полицията останаха твърде малко наистина добри професионалисти и затова случаи, като този с убийството на двете сестри от Пазарджик, не могат да бъдат разрешени с години. Това каза пред Нова тв криминалният психолог Росен Йорданов, който е участвал в разследването на жестокото престъпление от самото начало. Профилът, изготвен тогава от него, съвпада с характеристиките на 29-годишния Лазар Колев, на когото днес ще бъде повдигнато обвинение.
Този случай е повод за срам и за гордост, смята психологът. "Срам, защото показа голямата импотентност на полицията, когато се изправи пред криминално разследване от такъв мащаб. И гордост, защото - въпреки хаоса - някои хора си свършиха работата, както трябва". Йорданов открои приноса на криминалния психолог Неделчо Стойчев, на водещия следовател от Пазарджик, на Иван Тенчев от дирекцията на полицията.
"Първата експертиза на доц. Мария Грозева беше лишена от изводи", каза психологът. В нея е имало много констатации, включително за удушване, но не е имало изводи и това е затруднило разсплитането на случая. По тази причина се е наложила ексхумацията на телата. В самото начало на разследването не са извършени важни неотложни действия, като например да се разпитат всички хора, които в първия час на нощта са излизали от заведения по маршрута на момичетата от центъра на града до гарата, където те живеели. "Тогава беше една какафония, хаос, пълна липса на организация", спомня си психологът.
Въпреки пропуските на първия оглед и липсващите изводи на патоанатомите, изготвеният тогава профил на убийците дава ключ към разплитането на загадката, категоричен е Росен Йорданов. Той не коментира информацията в медиите, предоставена от колегата му Бойко Ганчевски, който не е участвал в разследването, но припомни изводите, които сам е направил преди три години: че престъплението е дело на представители на същия етнос, като на момичетата, че извършителите имат криминално досие. "Подобна изключителна жестокост и садистична враждебност не може да  се отключи в момента. Трябва да има някакви предварителни натрупвания, човекът трябва да е насилвал и преди или да е бил насилван", коментира криминалният психолог. Тези оценки съвпадат с характеристиките на 29-годишният затворник Лазар Колев, когото прокуратурата  ще обвини, посочи той.
Общественото мнение обаче остава разколебано, въпреки убедителните доказателства и съвпадащите ДНК проби, отбеляза Стефка Венчева, отговорен редактор в "Пазарджишка Марица".  "Хората в Пазарджик продължават да говорят, че това деяние е извършено от хора, които имат някакъв чадър над себе си. Говори се също, че освен Лазар Колев, ще бъде обвинен и мъж с психически отклонения, настанен в диспансер", каза тя.
Съучастници има и те са от най-близкото обкръжение на Колев, категоричен е обаче Росен Йорданов. /БЛИЦ