Незаконната сеч е много повече от официално признатите 1 млн. кубика годишно, твърди в интервю за в. "Труд" депутатът от Коалиция за България Олег Попов. Според него има данни, че 50% от добитата дървесина се краде.
Никой не чете отчетите, отбелязва депутатът. Законно добиваната дървесина намалява всяка година: от 4,5 млн. куб. м през 2004 г. до 3,7 млн. през 2007 г. при разчет 5 млн. кубика. Това показва, че се крадат поне 2,5 млн. кубика годишно. По отчет дървата за огрев са около 600 000 куб. м, но в действителност са най-малко 2 млн.
Корупцията и кражбите в системата са достигнали взривоопасни нива, смята Попов. По думите му много фирми  с безброй нарушения в регионите на София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Кюстендил, Пазарджик и на други места с години не изпълняват договорите за дърводобив, но никой не ги гони от гората.

За замените, с които стават най-големите скандали в горския сектор, депутатът обяснява, че става дума не за лесовъдна замяна, а за територии, на които се променя предназначението.  За миналата година със заповед на председателя на Държавната агенция по горите  са заменени  6461 дка, а други 2922 дка са изключени от горския фонд. Година по-рано съответните цифри са били 3113 и 1159 дка. Тази година заменките ще ударят рекорда, твърди Попов. /БЛИЦ