Директорът на Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) в Кюстендил Михаил Кметски е бил пребит пред дома му, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал малко след 20.30 часа вчера.
Вчера вечерта, прибирайки се от работа, той е бил нападнат и пребит във входа на блока, в който живее. В момента е настанен в отделението по ортопедия на кюстендилската болница без опасност за живота. В резултат на побоя е с фрактура на коляното, контузно-разкъсни рани по двата крака и подбедрицата и с множество хематоми.
Работата по случая продължава. Образувано е досъдебно производство, съобщиха от полицията.
Говорителят на Областната дирекция на полицията в Кюстендил Катя Табачка уточни, че нападателите са били двама неизвестни с маски на главите. Пострадалият вече е разпитан .
Нападателите на пребития директор на РИОКОЗ в Кюстендил са били предварително подготвени и запознати с маршрута на потърпевшия. В нарочно изявление пред медиите пострадалият доктор Михаил Кметски заяви, че е нападнат, прибирайки се от работа вкъщи, като нападателите са го причакали и са му нанесли удари в областта на краката. „Аз лично нямам и най-малка представа каква може да бъде причината за това нападение. Известен съм със своята толерантност и едва ли извършена проверка в търговски обект или съставен акт за нарушение може да бъде причината за тази постъпка”, заяви доктор Кметски. Той не е успял да разпознае нападателите си, защото те са били с поставени маски на лицата, като според него са действали изключително професионално. След нанесения побой доктор Кметски сам е позвънил на Спешния център и органите на реда, които са реагирали мигновено. Нападнатият директор на здравната инспекция изрази опасение, че ако инцидентът е свързан с дейността, която упражнява, то това може да се случи на всеки един от работещите в РИОКОЗ.
Министерството на здравеопазването остро осъди случилото се в специална декларация.
Отново сме свидетели на посегателство над личността на български лекар и представител на държавна институция. Министерството на здравеопазването категорично осъжда и оценява като акт на насилие и жестокост побоя над д-р Михаил Кметски - дългогодишен директор на РИОКОЗ Кюстендил.Недопустимо е човек, призван да лекува, да помага на хората и да служи на държавата, да е жертва на нагло посегателство.
Министерството на здравеопазването призовава за бързо изясняване на случая и за разкриване на извършителите.
Министерството на здравеопазването изразява и изключителната си загриженост, че подобни актове на грубо физическо насилие срещу служители на държавата не са безпрeцедентни и категорично се противопоставя срещу всеки опит за дискредитиране на българските институции.
Министерството на здравеопазването призовава за нетърпимост срещу всяка проява на насилие, вандализъм и нецивилизованост, се казва още в декларацията. /БЛИЦ