Вой на полицейски сирени събуди жителите на бургаския жк „Изгрев“ в съботната сутрин на 23-ти януари м. г. За броени минути паркингът на бившия магазин „Пикадили“ е отцепен от полицията, на място пристигат и криминалисти.

По това време обсадената сграда е затворена заради ремонт. Работи единствено малък клон на „Първа инвестиционна банка“. Именно той попада под прицела на разследващите, тъй като е обран няколко часа по-рано – минути след полунощ.

След продължило повече от 5 часа разследване експертите установяват, че самият обир е извършен от двама мъже. Те са записани от част от видеокамерите, с които е опасан магазинът, но лицата им не се виждат, тъй като са носели маски. Бандитите заглушили СОТ-а, преди да влязат през централния вход на „Пикадили“. След това са пробили гипсо-картонена стена, откъдето са получили достъп до банката. Разбили са металната каса и са задигнали 170 000 лв.

След това бандитите избягали с черен автомобил „Мерцедес“, който ги е чакал на паркинга пред входа на „Пикадили“. Предполага се, че в обира е участвал поне още един човек, който е изиграл ролята на шофьор.


Крадците заглушили СОТ-а и влезли през централния вход на "Пикадили"

Служителите разбират за кражбата часове по-късно. Те подават сигнал в полицията чак в 8:25 ч. сутринта. Странното е, че по време на удара в банката не е имало никаква охрана, това важи и за „Пикадили“.

Близо година след дръзкия обир делото по случая е прекратено от Районна прокуратура-Бургас. Това е направено по искане на разследващия полицай, тъй като извършителите не са разкрити. При наличието на нови доказателства процесът отново ще бъде възобновен, уточниха от държавното обвинение.

„Знам единствено, че делото е прекратено и че нищо не е открито. Не е виновна банката. Има видеозаписи, но лицата им не се виждат, тъй като са били с маски. Не мога да коментирам повече, защото не съм се занимавал със случая от около година. Той директно е прехвърлен на колегите от София“, заяви бившият областен управител Константин Гребенаров. Той присъстваше на място почти по време на цялото разследване, тъй като е регионален директор „Сигурност“ на банката.


Бившият областен управител Константин Гребенаров (вдясно) разговаря с директора на ОДМВР ст. комисар Калоян Калоянов

Крадците са имали изключително лесната задача да проникнат в банковия клон и да го оберат. Знаели са много добре, че няма никаква охрана и още – че точно в този момент в банката има сериозна сума, която да си струва удара.

Те са действали изключително професионално и са планирали обира до най-малкия детайл. Запознати със случая разкриха, че е много трудно бандитите да са разполагали с толкова информация, без да имат вътрешен човек. Дори и да държат мястото под наблюдение дълго време, трудно могат да разберат кога точно в банката ще има пари.