Любов, алчност и дългогодишен тормоз лежат в основата на тежките престъпления, извършени тази година в в Пловдив и региона. Полицията отчита 100 % разкриваемост на убийствата по тепетата, но при повечето от тях извършителят бе ясен от самото начало, пише "Трафикнюз".

Първото тежко престъпление за 2017 бе регистрирано на 31 януари, когато 38-годишният Таньо Танев преби до смърт приятелката си Мариела Томова в Кючук Париж. Двамата пиели в жилището на Таньо, а след спор кой да почисти банята, той се нахвърлил с юмруци и ритници върху нея и я смял от бой. Полицаите го намерили с бутилка ракия, легнал на масата. 

Със стегнат за затвора багаж чакала полицията и 38-годишната Донка Петкова, след като удушила с голи ръце възрастната жена, за която се грижела. 85- годишната Иванка Кукова издъхнала в мъки, тъй като отказала за даде пари за цигари на Донка. Убийцата, чиято ценностна система не се различава от тази на амеба, свалила и златните обеци от ушите на жертвата. Тя призна вината си и бе осъдена на 29 години затвор. 

69-годишният Тодор Кръстев, който застреля сина си на именния си ден, няма да бъде съден, тъй като сам сложи край на живота си. Майорът, както го наричат хората в селото, сам се обадил на кметския наместник и направил самопризнания. След това налапал цевта на пистолета. 

Още един баща вдигна ръка срещу сина си, след тормоз продължил близо 20 години. 69-годишният Костадин Пелтеков застреля сина си Стоян, който непрекъснато го изнудвал за пари. 35-годишният мъж бил зависим от наркотици и тормозел родителите си за пари. При това престъпление също не се наложи полицята да прояви кой знае каква оперативна сръчност, тъй като Пелтеков призна чистосърдечно вината си и разказа с подробности как е бил съсипан. Потресаващият му разказ му спечели промяна на мярката за неотклонение и той бе освободен от ареста само срещу подписка. Делото срещу него предстои. 

Съдът обаче далеч не бе толкова снизходителен към 18-годишната Гергана Благоева, която удуши бебето си, като му натъпка чорап в устата. Трагедията се разигра в Стамболийски през юли. 

За разлика от тези битови престъпления, две жестоки убийства, станали в Пловдив през последните годзини са с в категорията "неразкирити". През януари ще станат три години от показния разстрел на Димитър Стоянов - Лудия, а неговият убиец все още е на свобода. На свобода е и човекът, разстрелял пловдивския сараф Стефан Техов - Даскала близо до Спортното училище. 

И докато по убийствата всичко бе ясно от самото начало, то едно самоубийство, изненадващо се оказа сериозно изпитание за компетенциите на плодивските криминалисти. На 26 юли сутринта трупът на 43-годишния бизнесмен Данаил Божилов бе открит в парк "Лаута". След като се оказа, че мъжът е прострелян в гърдите, паркът веднага бе блокиран. И тъй като на местопрестъплението не бе открито никакво оръжие , първоначално бе тиражирана версията за убийство.

 

В жълтите медии се появиха абсурдни истории за живота и бизнеса на Божилов, който бе определен като "мутра", макар че притежаваше само склад за дрехи втора употреба. Физиката и татусите му подсилиха това внушение и в продължение на седмица бяха тиражирани куп небивалици. Това продължи до деня, в който санитар от Съдебна медицина откри предсмъртно писмо, оставено от Божилов. Оказа се, че мъжът е дължал голяма сума на брат си, която обаче не можел да върве в уговорения срок. Няколко дни по-късно бе намерен и пистолета на Данаил - той бил прибран от бивш военен , който бил един от първите, озовали се до трупа. По-късно в съда, пенсионерът Симеон Стоев заяви, че имал намерение да занесе оръжието в полицията, за да го размени срещу 14 неполучени заплати. Това обаче му струваше 3 години условно.

Изключително неубедителната работа по този случай стана причина за десетки негативни и иронични коментари по адрес на пловдивските криминалисти, а половин година след разплитането на случая, мнозина продължават да смятат, че става дума за добре замаскирано убийство. 

2017 се оказа фатална за доста наркотрафиканти, които попаднаха в клопката на Криминална полиция. През май край магазин "Джъмбо" бяха задържани трима души.  При същата акция бяха задържани общо шестима трафиканти, а у тях бяха открити 2 кг хероин. 

 През август при наркоакция на Карловско шосе бяха задържани други двама трафиканти, в чието рено полицаите откриха 1 килограм хероин.

Канал за търговия на прекурсори за синтез на хероин е бил разбит през юли при мащабна операция на Криминална полиция и БОП на автомагистрала Тракия край Пловдив. Полицаите спрели за проверка ланчия с ямболска регистрация и обискирали автомобила. В багажника били открити няколко туби с оцетен анхидрид. Зад волана бил 25- годишния Калоян Н. от Ямбол. При операцията бе арестуван и баща му. 

Депо за разпространение на дрога бе разбито през юли в ЖР "Тракия". Петима дилъри са арестувани  с голямо количество трева и амфетамин в блок зад сградата на районното кметство. При обиска са открити 3 кг марихуана и 2 кг амфетамини. Единият от дилърите е превърнал жилището си в оранжерия, в която полицаите намерили 1 200 стръка разсад марихуана. 

Призът "Ужилването" тази година принадлежи на 30- годишния Георги Петров, който успя да открадне близо 400 000 лева от от фирма "Грабо".

Kакво можеш да направиш, когато се сдобиеш с мечта? Можеш да продължиш с нея, да я оставиш да задвижи живота ти, или да я оставиш и да мислиш през останалата част от живота си какво е можело да стане. Това е написал във фейсбук профила си  Петров, който бе задържан за крупната измама. 

30- годишният служител на компанията „Грабо” очевидно е решил да реализира мечтата си в краткосрочен план, източвайки сметките на фирмата и прехвърляйки авоарите в сметката на свой приятел.

Разследването по случая започнало след като собствениците на фирмата подали сигнал на 26 септември. От Икономическа полиция в Пловдив веднага започнали досъдебно производство за измама в особено големи размери и последващо пране на пари. 30-годишният Георги Петров от Пловдив е работил като експерт маркетинг към "Грабо медия" АД. 

Като търговски представител той сключвал договори с клиентите, които използвали платформата , за да рекламират услуги от различни браншове – хотели, фризьорски салони, масажи и пр. След изтичането на съответната промоция , „Грабо” превежда получените суми, оставяйки си съответния договорен процент. Точно в този етап обаче се намесвал Петров, който  информирал служителката, която извършвала преводите, че клиентите са променили сметките си и им давал сметка на свой приятел. Периодично превеждал малки  суми на ужилените клиенти и това ги карало да мисля, че забавянето идва от компанията. Измамата обаче лъснала , когато в "Грабо" започнали да получават запитвания защо се бавят плащанията и собствениците направили вътрешна ревизия.  

Телефонните измамници, които действаха на територията на Пловдив и областта, тази година регистрираха наистина сериозни печалби. През септември в Пловдив  имаше истинска пандемия от телефонни измами. Регистрирани са 21 случая, при които възрастните хора са дали на измамниците 180 000 лева. По голямата част от измамите са извършени по сценария "помощ на полицията", като става ясно, че телефонните измамници, т.нар "въртачи" вече са изместили контролния си център в Румъния. 

Трима от тях бяха арестувани на влизане в България, а други три мулета са прибрани в Пловдив. Мошениците са изключително изобретателни и прилагат различни психологически похвати, за да закачат на въдицата набелязаната жертва. Сред измамените е майка на полицейски служител. След арестите измамите секнаха, но за съжаление, възрастните хора едва ли някога ще видят отново спестяванията си. 

Пловдивската полиция бе вдигната на крак заради бягството на затворника Тома Ендрев. Той избяга, докато го водили без белезници от ТПО "Хеброс" към централния корпус.  В продължение на 4 дни, осъденият за убийство мъж, се укривал в апартамента на свой приятел в Кършияка, като гонел страха с коктейли от алкохол и амфетамини. Четирите дни на свобода обаче му струваха още 3 години към присъдата, която излежава. 

През 2017 голяма част от криминалните новини бяха свързани в Пловдивския затвор. Множеството акции в корпуса показаха, че зад решетките затворниците ползват доста от екстрите на цивилизацията като мобилни телефони, наркотици, алкохол и пр. В края на годината бяха запалени автомобилите на началника на затвора Божил Иванов и негов служител, а трима бивши затворници влязоха в ареста по подозрение, че те са организирали палежите. 

Годината приключи с разкриването на две сексуални престъпления, които през последните десетина години трайно бяха изчезнали от криминалните хроники. Две млади пловдивчанки бяха изнасилени от непознат мъж в автомобилите си в Кючук Париж. След второто посегателство полицията се задейства и изнасилвачин бе разкрит за часове. 32-годишният Владимир Петков се оказа стар познайник на полицията, тъй като преди 4 години е осъден за изнасилване в Стрелча. TrafficNews.bg тръгна по следите на старото престъпление и научи, че още две жертви лежат на съвестта на сексманияка и полицията в Стрелча, която ги е потулила. 

Официалните резултати за работата на пловдивската дирекция, ще станат ясни от годишния отчет анализ на ведомството. През 2016 година ОД - МВР - Пловдив бе 1-во място в страната по всички показатели на МВР. Дали е запазила призовото си място, предстои да разберлем.