Сирийски лекар, живеещ в Германия, е бил арестуван по подозрение, че е извършил престъпления срещу човечеството в затвор в раздираната от война негова родна страна. Това обявиха от германската прокуратура, цитирани от световните осведомителни агенции.

Заподозреният, идентифициран като Алаа М., е обвинен, че е "изтезавал задържан... в поне два случая" в затвор, управляван от сирийските специални служби, в град Хомс през 2011 г., се уточнява в изявление на германските федерални прокурори.

Алаа М. е бил извикан да окаже помощ на мъж, който е имал епилептичен пристъп, след като е бил задържан за участие в протест, посочват още германските прокурори.

Той след това започнал да бие мъжа с пластмасова тръба. "Дори след като той е паднал, Алаа М. продължил побоя и допълнително ритнал жертвата", допълват от прокуратурата.

На следващия ден Алаа М. и друг лекар са подложили жертвата на още побои. Човекът по-късно е починал, въпреки че причината за смъртта не е ясна.
Алаа М. е напуснал Сирия в средата на 2015 г. и се e преместил в Германия, където също практикува като лекар.

Във войната в Сирия, която започна с бруталните репресии срещу антиправителствените протести, загинаха повече от 380 000 души и беше разселено близо половината от населението на страната отпреди избухването на конфликта.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека, чието седалище е във Великобритания, изчислява, че най-малко 100 000 души са починали заради изтезания или в резултат на ужасяващи условия в правителствените затвори.

През април първото съдебно дело в световен мащаб заради подкрепяните от държавата изтезания на режима на Башар Асад започна в Германия. Двамата обвиняеми са съдени на принципа на всеобщата юрисдикция, който позволява на чужда държава да преследва престъпления срещу човечеството.
Германия е приела над 700 000 сирийски бежанци от началото на конфликта.