Стефан Харизанов, който заедно със сина на Катя Лерца и още двама техни приятели похити мъж в Пловдив, поиска да излезе от ареста. Младежът е подал молба до Апелативен съд за изменение на мярката му за неотклонение от „задържане под стража” в по-лека, пише TrafficNews.

Четиримата пловдивчани бяха арестувани след отвличане и гавра с 44-годишен мъж. Гнусната история се е разигра в средата на септември.

В основата на престъплението, което в последствие се разпростря върху няколко члена от Наказателния кодекс, стоят дълг от около 200 лева и липсваща моторна резачка. 

Йордан Арбалиев, Стефан Харизанов и Илиян Смиленов и синът на Лерца Костадин Костадинов ударили по няколко питиета и отишли да видят кога длъжникът ще си върне борчовете. Намерили го в дома му и го поканили да се почерпят в ранчо, близо до ЖП линията в район "Тракия". 

След бутилка водка страстите се разпалили и Костадин започнал да упорства гостът да върне дълга си. Мъжът обещал в понеделник да възстанови част от сумата и също така да каже в коя заложна къща е оставил моторната резачка. 

Това обаче не задоволило компанията, защото четиримата го качили в колата на единия и потеглили към хижа "Здравец". Там го набили, съблекли му дрехите, заплашвали го, а един от похитителите дори уринирал върху него. 
 
Преди дни Стефан Харизанов поискал да излезе на свобода. Спрямо него са повдигнати две обвинения – за отвличане и грабеж.
В молбата си до съда, Харизанов е посочил, че здравословното му състояние е влошено. Според прокурора обаче има условия младежът да бъде лекуван в следствения арест.

„Има достатъчно доказателства за авторството на престъплението. Двама от другите задържани са признали вина, имаме свидетелски показания от 6 души. Харизанов е осъждан и преди, като последното му е от 2020 година отново за грабеж”, заявил прокурора по делото.

За домашен арест е настоял защитникът на Стефан.

„Единствено влошеното здравословно състояние на бабата на подзащитния ми ни подтикна да искаме изменение на мярката за неотклонение, тъй като за възрастните хора към настоящия момент няма кой да полага адекватни грижи.

Дядото е 100 процента сляп, бабата е на легло и няма кой да се грижи за тези хора, кой да ги обгрижва. По делото има достатъчно доказателства, че подзащитният ми е живеел на този адрес и той се е грижил за възрастните си баба и дядо”, заявил адвокатът.

Оказва се, че синът на Катя Лерца – Костадин Костадинов, е с изменена мярка за неотклонение. На два пъти младежът е давал показания, като е признал вина и е разказал подробности около случая.

„Първо, нарушени са ми човешките права на всеобщата декларация, провъзгласена от Общото събрание на ООН от 1948 г., че никой не може да бъде подложен на изтезания и нечовешко унизително отношение при наказание. На първата мярка имаше унизително отношение към нас като ни наричаха „нагли“ пред журналисти и медии. Това доведе до подронване на авторитета ни и загуби. На мен ми е ясно за какво съм обвинен.

Имах молба да ме прегледа невролог, но пет месеца никой не обърна внимание на това нещо. Имам разстройство на съня вследствие тези болки, не мога да спя от болка. Водих го на хижа Здравец, защото щеше да връща някакви пари на Костадинов от негов познат, който живеел на хижа Здравец. Ние просто бяхме излезли да пием, бяхме в комплект”, каза в последната си дума  Стефан Харизанов.
 
В началото на октомври един от съучастниците в отвличането изпя приятелите си и бе освободен под гаранция.