Окръжен съд в Литомержици изпрати в затвора Абдула Ибрахим Диалах, родом от Либия, за две години за изнасилване на непълнолетно момиче в района на Литомерице. Мъжът е психично болен, съдът му разпореди задължително лечение, пише bgnovini.eu.

Престъплението e извършено през юни миналата година, мъжът не е признал за престъплението, но според съдия Александра Шеткова въз основа на показанията на жертвата и свидетелите е надеждно доказано, че е извършил изнасилване.

Човек страдал от шизофрения, според експерти, по времето, когато престъплението е извършено, уменията му за самоконтрол са намалени, но не напълно отсъстващи.

Първоначално не е бил изискан психиатричен доклад. Съмненията относно психическото състояние на подсъдимия са възникнали в резултат на задържането му и по време на главния процес. Експертите потвърдиха шизофренията.

На 18 юни миналата година Диала се качил на влак в Германия и планира да стигне до Франция. Тъй като нямал билет, той бил зарязан в района на Литомержице, където се запознал с жертвата.


Според обвинението той я хванал за рамото, ударил я, свалил дрехите й и я изнасилил. Към момента на престъплението момичето е било на 15 години. Освен това арестуваният откраднал телефон и слушалки.