Александрина Георгиева, дъщеря й Николина и Лазар Лазаров са завлекли държавата с 3 млн. лв., са действали в страшна комбина и с много прости, но ефективни схеми.  

Те са взимали парите на хората за недостигащия им осигурителен стаж, прибирали са големите суми за себе си, а когато бъдещите „пенсионери” са ги търсели, за да питат какво става и защо се бавят пенсиите им, тримата са отговаряли: „Честито, вече сте пенсионери, очаквайте пенсия!”.

Преди процеса прокурорът по делото каза, че изчезналите 116 досиета от НОИ, които се предполага, че Александрина е задигнала, когато е напускала работа, също могат да бъдат обект на разследване. В продължение на 10 години въпросните хора от тези 116 досиета са получавали пенсии. Те също могат да бъдат разследвани.

Прокурорът поиска дъщерята Николина да бъде оставена в ареста заедно с майка си и с Лазаров, тъй като тя отдавна е разследвана за измами. В Районна прокуратура-Пловдив има старо досъдебно производство за измама, касаещо Николина. Младата жена е попълвала фалшивите документи, които са били подавани в НОИ.

Нейното обвинение е само това – за фалшифициране на документи.

Майката и Лазаров са с по няколко обвинения, включително и за измами в големи размери.

Николина помоли да й бъде наложена по-лека мярка, защото имала малко дете, което доскоро било болно, а баща му не можел да се грижи сам за него.

Пред съда всички поискаха по-леки мерки за неотклонение, а адвокатът им Йордан Давчев заяви, че обвиненията са несъстоятелни, че неговите клиенти не са виновни, че хората са търсели как да си купят осигурителен стаж и по този начин са давали суми на клиентите му. Според него те трябва да излязат на свобода и има много неясноти още в началото на процеса.

Съдът наложи мерки за неотклонение "задържане под стража" на Александрина Георгиева и Лазар Лазаров. Николина Георгиева излиза от ареста срещу парична гаранция в размер на 1000 лв. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ