Бизнесменът Пламен Бобоков се изправи пред Специализирания наказателен съд. По-рано днес беше внесено искане от страна на Специализираната прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо него.

Бизнесменът е обвинен в организирана престъпна група и му бе наложена гаранция от 1 млн. лв. Бобоков я плати, но неочаквано бе задържан в Русе, където живее. 

Бобоков е сред обвиняемите за аферата с опасния боклук. Брат му Атанас Бобоков е в ареста за постоянно от повече от месец.

Пламен Бобоков влезе в залата с белезници, съпроводен от служители на Съдебна охрана.

Съдът даде ход на делото, като съдията обяви, че по наказателното производство за постъпили нови доказателства. Установен е снимков материал от телефон и таблет, ползвани от Пламен Бобоков, които са приобщени към доказателствата по делото. 

"Имам контакти с много хора, защото от 28 години имам бизнес. Това по никакъв начин не ме прави престъпник. Нямам спомен да съм получавал решението от Пламен Узунов", обяви пред журналисти Бобоков.

Спецпрокуратурата обискира жилищата на президентския секретар Пламен Узунов СНИМКИ

"Концесията за пристанища няма нищо общо с българските власти. Бил съм на среща с президента преди 2 или 3 години. Бях просто на разговор. Не съм искал никаква помощ", обяви бизнесменът, но каза, че не помни за какво точно са си говорили.

Само в БЛИЦ: Ексклузивни подробности от обиска на имота на Пламен Узунов в София

"Когато правим бизнес в чужбина, всяка една държавна администрация помага на предприемачите", уточни Бобоков по повод срещата си с Румен Радев.

"Искат мен да ме вкарат незаконно и да ме задържат. Внесъл съм си гаранцията, която не се признава от прокуратурата", заяви обвиняемият.

"С премиера Борисов имахме добри взаимоотношения, той откри завода ни за масла в Узбекистан. "С г-н Божков може да се каже, че сме приятели и сме се виждали по 4-5 пъти в годината. Нямаме общ бизнес", каза още Бобоков. 

"Нямам идея защо е тази атака срещу нас. Ние чинно 28 години си плащаме данъците. Всички знаят, че ние се занимаваме с акумулатори и масла. Понеже в момента няма никакви основания срещу нас да продължи тази репресия, в момента се опитват да установят дали не се занимаваме с пране на пари.

Ние от 15 години нямаме офшорни компании. Нашият бизнес е чист, работим с големи компании в целия свят. Страшното е, че се опитват да унищожат нашата репутация", изрази недоумение русенският бизнесмен. 

Прокурорът по делото обяви, че има реална опасност обвиняемият Пламен Бобоков да се укрие и да извърши други престъпления предвид факта, че има голямо влияние включително и сред хора, които вероятно имат имунитет. От прокуратурата обаче не уточниха с категоричност дали става дума за президента Румен Радев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ