На 29 срещу 30 декември 2016 г., лице от ромски произход е проникнало в дома на възрастна жена (П.С.), находящ се в с. Литаково, общ. Ботевград. Чрез употреба на сила и заплашване, същият е успял да отнеме от пострадалата сумата от двеста и петдесет лева. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител по чл. 198 ал.1 от НК.
Същият ден, полицията в Ботевград е задържала извършителя на посегателството – 22-годишния В.Н.Г. от гр. Ботевград за срок от 24 часа. Намерени са и парите, отнети от пострадалата П.С.

Вечерта, на 30.12.2016 г., по указание на Окръжна прокуратура – София, В.Н.Г е привлечен като обвиняем за грабеж при условията на опасен рецидив. С постановление от 30.12.2016 г., прокурор от Софийска окръжна прокуратура е задържал обвиняемия В.Н.Г. за срок от 72 часа, а на следващия ден - 31.12.2016 г. е внесъл в Окръжен съд – София искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

В навечерието на Нова година (31.12.2016 г.), съдия Анелия Игнатова от Софийски окръжен съд е насрочила съдебно заседание за разглеждане на искането на прокурора от СОП. На заседанието прокурора е посочил наличието на всички изискуеми от закона предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо извършителя на престъплението, като е акцентирал на високата степен на обществена опасност, както на самото деяние (посегателство спрямо възрастна жена), така и на извършителя – лице, осъждано петнадесет пъти за различни престъпления.

С определение от същата дата, съдия Игнатова е уважила искането на прокурора, като е взела мярка за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на обвиняемия В.Н.Г.