Досъдебното производство за присвояване срещу бизнесмена и бургаски общински Стефан Колев е възобновено. Това показа справка на „Флагман“ в Районна прокуратура-Бургас.

Миналата година производството бе спряно заради изчакване на документи по линия на международно-правната помощ.„Замразяването“ бе свързано с обвързващи давностни срокове по закон, касаещи държавното обвинение.

От 31 май 2019 г. насам обаче има движение по делото. Статутът на преписката вече е „за решаване при прокурор“.

Наблюдаващият прокурор е командирован и затова е сменен с друг, съобщи говорителят на РП-Бургас Керка Дюлгерска.

Пристигнали са материалите по молбата за международно-правна помощ и те са в доста голям обем - може би между 150 и 200 страници. Съдържат материали на китайски, на английски и на френски език, които са изпратени за превод. Сега се очаква преводачите да си свършат работата, обясни още г-жа Дюлгерска.

Поради тези обстоятелства разследването е възобновено. Новопостъпилите документи трябва да се съпоставят с останалите материали по делото и наблюдаващият прокурор да прецени какви да са следващите действия.

БЛИЦ припомня, че прокуратурата се самосезира още през 2017 г. по повод публикация от края на 2016 г.

Според сигнал и свидетелски показания средства от организирането на Световно първенство по УШУ в Бургас са постъпвали от чуждестранни участници, но не в сметката на Българската федерация, а на Спортния клуб „Бей Син“. Стефан Колев е шеф и на федерацията, и на клуба.

Общинският съветник е и строителен предприемач. Колев продава новия си хотел „Трилогия“ в центъра на Бургас.