„Просто не ми го побира умът“, казва кметицата на Сурабая, острова Ява, Три Рисмахарини. Вярващата мюсюлманка и майка на две деца не успява да прикрие сълзите си пред телевизионните камери, когато научава за самоубийствените атентати срещу три черкви, извършени миналата неделя от шестчленно семейство. Родителите и техните опасани с боеприпаси четири деца на възраст между 9 и 18 години са се самовзривили едновременно, причинявайки смъртта на 13 души. Ранените са над 40, пише Deutsche Welle в свой анализ. 


Същия ден загинаха и още трима души - мъж и жена, заедно с едно от децата си, когато в жилището им в град Сидоарио по непредпазливост е било задействано взривно самоделно устройство от същия тип, както това в Сурабая на остров Ява. Ден по-късно пък петчленно семейство се самовзриви пред входа на полицейското управление - също в Сурабая, а едно от децата им оцеля като по чудо, но с тежки наранявания.

И трите семейства принадлежат към свързаната с "Ислямска държава" терористична мрежа "Джамаа аншарут дауалах".

Новите измерения на терора

И преди в Индонезия е имало терористични нападения. След демократизирането на страната през 1998 година екстремистката групировка "Джамаа Исламия" извърши серия от смъртоносни атентати, сред които и атентата в туристическия център Кута през 2002 година с над 200 загинали. Но тези терористични атентати бяха извършвани предимно от мъже. Жените в семействата на терористите или изпълняваха куриерски поръчки, или участваха в подготовката на атентатите. В много редки случаи за пъклените си дела терористите са използвали също и деца-сираци.

Последните атентати в Сурабая обаче имат други измерения.Това бяха първите в света самоубийствени атентати, извършени от цели семейства. Експертите по въпросите на тероризма обаче не са изненадани от това развитие. Според оценките на властите, 700 индонезийски семейства са заминали за Сирия, за да се присъединят към ИД. След поражението на джихадистките милиции, в Индонезия са се завърнали около 500 привърженици на ИД - мъже, жени и деца. Властите обаче все още не са установили дали атентаторите-самоубийци от Сурабая са били в Сирия. 

Терорът като семейно начинание

„От самото начало ИД беше нещо като семейно предприятие“, казва директорката на Института за политически анализи на конфликтите в Джакарта Сидни Джонс. Мъжете е трябвало да воюват, а жените да раждат и възпитават нови бойци. „На жените обаче, повлияни от социалните медии, не им е била достатъчно тази второстепенна роля. Те са искали да участват по-активно в битката на ИД и са се възхищавали на атентаторките-самоубийци в Палестина, Ирак и Чечения“, казва експертката по въпросите на тероризма.Индонезия, 2014: графити вербуват за идеите на т.нар. "Ислямска държава"

Индонезийската терористична мрежа "Джамаа аншарут дауалах" е привлякла много разочаровани от прекратяването през 2009 г. на въоръжената борба на "Джамаа Исламия". Преди всичко млади джихадисти, обучени в Афганистан или Филипините, преминали през ИД, се връщат обратно след края на нейното господство в Сирия, настроени срещу индонезийската полиция, която през последните години арестува и ликвидира безброй членове на "Джамаа Исламия".

Индонезия инвестира много средства в борбата срещу тероризма и успя да предотврати много атентати. Но в страната няма условия за дерадикализиране на терористите и техните близки. Програми за реинтеграцията на цели семейства пък изобщо не съществуват. Председателят на Комисията за закрила на децата Сусанто призовава правителството да отделя по-голямо внимание на проблема с радикализирането на подрастващите.

Безспирна индоктринация

Нито едно от децата, участвали в самоубийствените атентати в Сурабая, не е посещавало училище. По данни на полицията, те са живеели напълно изолирано и са били посвещавани още от най-ранна възраст чрез джихадистки видео-клипове. „Тези семейства са убедени, че ще се озоват заедно в рая. Според техните представи, бащите не могат да изоставят децата си. Вероятно те взимат жените и децата си, за да не бъдат по-късно стигматизирани“, казва бивш член на "Джамаа Исламия", който днес се грижи за отхвърлени от обществото деца и жени на арестувани терористи.Близки на жертвите от нападенията в Сурабая на едно от погребенията

Сидни Джонс смята, че най-важната задача на държавата е да разкрие съществуващите семейни терористични мрежи. Иноднезийските специални части за борба с тероризма разкриха и задържаха още две семейства, които са били във връзка с други атентатори. „Правителството трябва да проучи какво са движещите мотиви на тези семейства, преди да разработи концепция за противодействие на явлението. След като само два дни бяха извършени атентати от три семейства, това означава със сигурност, че има и много други, които са готови да сторят същото", посочва Сидни Джонс.