Допълнителна експертиза ще установява дали е занижена цената при приватизацията на EVN. Това стана ясно след поредното заседание по делото срещу бившите министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокиопиев, предава Канал 3.

Тримата са подсъдими заради това, че са продали на занижена цена държавния дял от електроразпределителното дружество. В резултат нанесените щети за бюджета са над 28 милиона лева, твърдят от прокуратурата . 
 
На днешното съдебно заседание беше представена комплексна счетоводна и икономическа експертиза. Според нея пазарната стойност на ИВН била 421 милиона лева, а държавният дял бил оценен на 104 милиона.

Така един процент се търгувал за над 2 лева, се посочва още в заключението на вещите лица.

В съдебната зала те бяха атакувани от защитата на Дянков, Прокопиев и Трайков, като адвокатите се опитаха да ги изкарат некомпетентни, защото не разбирали експертизата.

Последва искане на защитата за назначаване на допълнителна експертиза.
 
До момента от свидетелски показания пред съда стана ясно, че бизнесменът Иво Прокопиев е лобирал пред Националния съвет за тристранно сътрудничество през април 2010 г. да одобрят продажбата на държавните дялове на ЕРП-та.

Показания в тази насока направиха бившият земеделски министър Мирослав Найденов и президента на КТ Подкрепа Димитър Манолов.

За да се ускори приватизацията пък Симеон Дянков оказвал натиск върху Комисията за финансов надзор.

Бившият вицепремиер настоявал документацията на инвестиционния посредник в сделката "Булброкърс" да бъде придвижена в най-кратки срокове.

Указанията били дадени въпреки че дружеството, контролирано от другия подсъдим Иво Прокопиев било санкционирано с 3 акта за административни нарушения именно от КФН. 

Целта била фирмата да се облагодетелства с над 1 милион лева. Бившият икономически министър Трайчо Трайков пък е с обвинение за умишлена безстопанственост.