Създадената в България истерия формира международния отзвук на убийството в Русе. Това каза евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформатори Ангел Джамбазки, предава "Фокус".

Според него проблемът не е в хората, които разпространяват фалшивите новини в социалните мрежи, а е в европейските политици. Той заяви, че е изпратил до тях писма, с които е поискал извинението им. „Оперирани от чувство за срам и налагащи фалшиви ценности, извинението им би означавало нещо друго – би означавало да продължим разговора, както трябва да го направим. А разговорът е следният: предполагаемият извършител е български гражданин от цигански произход. Именно тези български граждани, които бяха най-много защитавани, най-много представлявани и финансирани от същите тези, които обвиниха България за липса на свобода на словото, за убийство на разследващ журналист. Всъщност сега ще трябва да се изправят очи в очи с факта, че предполагаемият извършител е представител точно на това поколение, на тази етническа група в българското общество, за която ни проглушават ушите от сутрин до вечер, как тези хора са онеправдани, дискриминирани и как не сме ги интегрирали“, обясни Ангел Джамбазки.

Той допълни, че трябва да се иска писмено и гласно извинение от тези политици. Народните представители от ВМРО са внесли предложение да не се прилага съкратеното следствие за жестоки престъпления срещу личността от общ характер, каза още той. За да промени имиджа си, България трябва да засили работата на правоохранителните и правораздавателните органи и да разследва европейските фондове, обясни евродепутатът.