Александър Николов, който успя да измами десетки в социалната мрежа, е успял да оплете в мрежите си и българи от Чикаго.
„Ние започнахме да поддържаме контакти с него, след като търсихме самолетни билети до Мексико и обратно. Трябваха ни шест самолетни билета. Препоръча ни го наш познат, който се е възползвал от услугите му и вече е летял с по-евтини билети. Не е случайно", разказа пред BG VOICE живеещата в Чикаго домакиня Ваня Креймър. Тя изгоряла с 13 хиляди долара, източени от сметката й, след като е купила самолетни билети от него.
 
Как работи схемата на измамата?
 
„Дадох му номера на кредитната си карта, тъй като сумата беше 2,300 долара, няма как от Америка да се пратят толкова по банков път. Искам да отбележа - в Щатите това съм го правила многократно, тук много често хората плащат така."
Креймър била под напрежение, бързала да си намери билет и не се усъмнила. Пък и „Николов" вече имал доволни клиенти: „Видях в социалните мрежи - летяхме от Франкфурт до Амстердам, от Рим до Париж - и всеки е доволен. Всички тези хора го хвалеха много", разказва тя.
 
Пътуването минало без проблеми, но месец по-късно имало неприятна изненада: „Съпругът ми отвори нашата сметка и видя, че липсват 13,000 долара. Изтеглени по 300 долара, 500, най-голямото беше 800 долара и някакви стотинки. Стана ми ясно, че с тези суми е плащана някаква услуга. Обадих му се веднага и той каза - станала е счетоводителска грешка, ще оправим всичко веднага, ще ви възстановя парите."
 
Семейството продължило да си говори с „Николов", въпреки че бързо разбрало, че става дума за измама и парите няма да бъдат върнати. „Искахме да подклаждаме илюзията, че му вярваме, за да имам данни за контакта си с него." Тя записала разговорите си с него.
Оказало се, че не е сама - „Николов" излъгал още много хора, които бързо се събрали в затворена фейсбук група и заедно подали сигнали срещу измамника.
 
Съществуващата само в социалните мрежи личност вече е издирвана от ГДБОП за поредица измами с кредитни карти, злоупотреба с лични данни и източване на сметки. Кой стои зад профилите във фейсбук и туитър, представящи постоянно пътуващ млад човек с интелигентен изказ, чувство за хумор и мнение по разнообразни политически и обществени теми, не е ясно. Във виртуалния му живот през последните седем години му се раждат близнаци, живее в Париж, мести се в Австралия, започва нова работа на мистериозно високо място, пак в чужбина. Образът на почтен човек с принципи се затвърждава без никакви пробойни. Появява се като автор в „Уебкафе". Но всичко се случва само по интернет, без личен контакт.
 
Преди да изчезне, Николов започва да търси пари назаем, включително и от главния редактор на BG VOICE Ясен Дараков, който обаче се усъмнява, след като говори с колеги, които също се оказва, че лично не го познават. Други разказват, че Николов моли свои познати да купят билет за трети лица с обещанието, че ще им преведе парите веднага. Обяснението е, че сменя ръководството във фирмата си и след скандал старите колеги са блокирали всички онлайн сметки. Междувременно срещу него вече са подадени сигнали в ГДБОП. Измамените се свързват помежду си и установяват, че никой не познава лично този човек.
 
След кратко разследване се оказва, че Александър Николов няма, а най-вероятно зад този образ се крие човек на име Спас Василев, който живее не в Париж, а при родителите си в благоевградско село. В самото село го знаят като измамник. Той обаче е изчезнал и никой не знае къде е. Предстои да бъде обявен за издирване. Следи към него има достатъчно - водил е безброй телефонни разговори, има фирма с банкова сметка, към която са превеждани парите, някои от билетите е закупувал от голяма туристическа агенция в София, получавал е даже колети на името на мистериозна жена. Вероятно негова роднина. Засега не е ясно колко са измамените и дали измамната схема е била печеливша.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ