Извършителят на убийство е възможно също да е бил жертва на насилие в детството си, смятат експерти. Бруталността, с която е извършено посегателството срещу 7-годишното дете, според експертите, говори за примитивна личност, която не контролира импулсите си. 

"Психопат, неспособен да изпита съжаление към жертвата, който обаче на рационално ниво осъзнава постъпката си. Човекът, извършил такова тежко деяние осъзнава постъпката си, но не изпитва съжаление към жертвата, което го характеризира като психопат", категорична е психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.

"Крайно примитивна личностова структура, в която нагоните стоят на първо място и тяхното задоволяване. Възможно е да се окаже, че самият той е бил жертва на такова посегателство в миналото, за да формира такива наклонности", допълни експертът пред камерите на bTV.

Подобна хипотеза изказа и криминалният психолог Тодор Тодоров, който смята, че убийството не е планирано и затова говори агресията, с която е извършено.

"Това, което е по-характерно, според мен, и най-вероятно то е, за да прикрие друго престъпление. Агресията, която се е изсипала отгоре му, може да се дължи, че детето е оказало съпротива или се е притеснил, че може да се разкрие престъплението, защото се познават. Не бих се учудил да е расъл в нефункционално семейство или домове, но опитът показва, че хора, които са извършители на подобни насилствени актове, в миналото самите са били жертви на подобно отношение", допълни Тодоров. 

Случаят в Сотиря не е рядкост, категорични са психолозите и допълват, че хора, извършили подобни престъпления не искат да се променят, спрямо нормите на обществото.

За формирането им имат значение и семейната среда и генетични фактори.