При предишния ред при исканията за предсрочно освобождаване комисията дава своето становище и крайната дума е на съда. Процедурата е достатъчно тежка. Това каза бившият вътрешен министър Емануил Йорданов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Причина за последното бягство са многобройните проблеми, които се натрупват в местата за лишаване от свобода. В цялата система проблемите стоят, не се решават. Има постоянно протести, има постоянно текучество и глад за кадри“, добави той.

„Старият модел за освобождаване на затворниците беше по-правилен отсега. Имаше една цедка. Самите затворници внасяха предложение към комисията, след разглеждане молбите се изпращат на съда. Това каза Николай Павлов, бивш директор на Централния софийски затвор. По думите на бившият вътрешен министър Емануил Йорданов други от причините за бягството от затвора са подборът на кадри, лошата база, заплащането и самото обучение на надзорно охранителния състав.

„Нормално би било да се възложи на всеки пряк ръководител при странно поведение на даден служител, да се прегледа от психологическа лаборатория, коментира той. „Аз съм заварил системата на затворите към МВР, сега е към Министерство на правосъдието. Според мен трябва да се върне под шапката на МВР, защото имаше по-добра организация, по-добри кадри, и са по-подготвени“, посочи Павлов.

„Според мен оперативният контрол е бил слаб. Имало е сведение, че се подготвя бягство. Явно не се е работело по него“, добави той. Йорданов каза, че при такива случаи затворниците се местят в друг затвор. Той допусна, че при бягството е имало замесен и надзирател, може и да е организирано с помощта и на някои от външните фирми, работещи на територията на затвора.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!