Обвиняемият за смъртта на малката Кристин Георгиева от сливенското село Сотиря Мартин Трифонов най-вероятно ще отърве доживотния затвор по схемата „Северин“. Това коментираха пред „Монитор“ юристи, след като стана ясно, че 21-годишният мъж е признал вината си пред служебния защитник.

Преди половин година Северин Красимиров се призна за виновен за жестокото убийство на тв водещата от Русе Виктория Маринова и така получи 30 години затвор за тежкото престъпление.

„Предполагам, че ситуацията ще бъде абсолютно същата, както в случая с делото за убийството на моята снаха Виктория.

Адвокатът ще посъветва подзащитния си да прибегне към споразумение със съда, делото ще се гледа по процедурата на съкратеното съдебно следствие по чл. 371, т.2 от НПК“, коментира свекърът на Маринова Румен Максимов.

В събота бяха повдигнати три обвинения на задържания Мартин Трифонов. Той ще отговаря за блудство, изнасилване и убийство.
21-годишният мъж първо е пребил малката Кристин, а след това я изнасилил и блудствал с нея.

Това сподели след среща с него служебният му защитник, адвокатът от сливенската колегия Димитър Димитров.

Според него 21-годишният мъж си дава ясна сметка за извършеното, разказал е в подробности какво точно се е случило и признал, че никога преди това не бил виждал момиченцето.

„Клиентът ми е в сравнително добро здравословно състояние. Куршумът е счупил дясната му подбедрица, но това не пречи да се придвижва и следващата ни среща ще бъде в съдебната зала утре (понеделник) по делото за постоянната мярка за неотклонение.

Предполагам, че наблюдаващия прокурор Пламен Стефанов ще поиска оставяне в ареста.

Заяви, че е действал под влияние на алкохола, който изпил по обяд: домашна ракия и бира, но тепърва ще станат ясни пробите, очакваме да излезе и ДНК експертизата, не всичко казано от обвиняемия трябва да се приема като чиста монета.

За мен Трифонов има достатъчно интелект, напуснал е училище през втория срок на 11-и клас, не е глупак или психопат, макар да
не може да обясни мотивите си за подобно жестоко престъпление довело до смъртта на детето“, коментира  адвокат Димитър Димитров.

Трифонов все още е в болницата в Сливен под охрана, след като беше прострелян при задържането. В понеделник в Сливен е обявен ден на траур в памет на убитото дете.

Същият ден предстои Окръжният съд в Сливен да разгледа мярката за неотклонение на Мартин. Ако той не може да стане от болничното легло, магистратите са готови да отидат при него.

След вземането на постоянната мярка за неотклонение от съда в понеделник ще бъде извършен следствен експеримент за детайлно уточняване на събитията от четвъртък в центъра на село Сотиря, където Мартин Трифонов е проследил и нападнал жертвата си, уточниха от прокуратурата в Сливен.

Разследването е възложено на шефа на окръжния следствен отдел Христо Кашински, на задържания са повдигнати три обвинение: за убийство по особено мъчителен начин, за изнасилване и за блудство с малолетно дете, които могат да бъдат наказани с доживотен затвор без замяна.

21-годишният младеж вече има зад гърба си една изтърпяна присъда за блудство и кражби, новото престъпление е извършено само 15 месеца след излизането от килията в бургаския затвор.

Междувременно депутати поискаха да бъде премахнато съкратеното съдебно следствие, което води до намаляване на присъдите при тежки престъпления.

„Случаят с жестокото изнасилване и последвало убийство на 7-годишната Кристин в село Сотиря не бива да остане просто поредният абзац от дългата сводка с престъпления, извършени от маргинални субекти. Това е симптом за сериозността на проблема, за който ние от ВМРО говорим от години.

Преди Кристин има много дълъг списък с придобилите публичност подобни нечовешки зверства.

Вероника Здравкова във В. Търново, убита от рецидивист, който беше излязъл от затвора няколко дни преди това – съден по бързото производство за убийство със споразумение с прокуратурата и пуснат преждевременно;

Виктория Маринова в Русе, изнасилена и убита от циганин, който сключи споразумение с прокуратурата;

23-годишната жена, изнасилена и ограбена от алжирец до Конната база в София;

изнасиленото и пребито непълнолетно момиче от с. Хайредин, община Козлодуй;

бившият учител по музика в казанлъшко училище, който системно изнасилвал 13-годишната си дъщеря, и т.н, и т.н.“. Това се казва в позиция на ВМРО – БНД.

От там допълват, че вече подготвят промени в НПК за отпадането на съкратеното съдебно следствие, с което се намаляват присъдите с до 1/3, особено при подобни тежки престъпления.

Отделно в позицията се представя и идеята за въвеждане на химическа кастрация при подобни тежки случаи. Според юристи обаче тази мярка е твърде крайна и доста съмнителен ефект върху осъдените.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!