Пловдивчанинът Стоян Мирков - Зъбчето/49/ и софиянецът Георги Караделиев/44/ са арестуваните при акцията на Криминална полиция - Пловдив, при която бе пресечен канал за търговия с културни ценности, пише trafficnews.bg. Двамата дилъри са задържани в пресечка на бул. "Руски", близо до Военното окръжие в Пловдив.

Разследващите са наблюдавали канала от няколко месеца като целта е била престъпниците да бъдат заловени в момент на сделка. 
Реализацията на полицията е била по оперативно дело за изнасяне на антики от България на отдела за културно-исторически ценности към Криминална полиция.

По време на операцията са открити 820 монети. Все още тече експертиза, но по първоначални данни на вещо лице от Историческия музей в Пловдив, сред намерените до момента 820 монети почти всички са автентични, а много малка част реплики, обясни окръжният прокурор Румен Попов.

Има монети от всички епохи - някои датират от Античността, други от Средновековието. Те се различават и по материал - някои са от бронз, други от злато, трети от сребро. Намерени са и други антични предмети. При обиска в дома на Караделиев е открита и марихуана. 

Стоян Мирков и Караделиев били партньори от години. Зъбчето е прекупвач на антики, като основната му роля била да обикаля иманярите в района и да изкупува откритите от тях монети и антични предмети. След това ги препродавал с горница на столичанина, който пък ги изнасял в Австрия и Германия, където те потъвали в частните трезори  на богати колекционери. 

Задържаните мъже са отдавна в незаконния бизнес с антики. През годините Мирков се превърнал в истински експерт и от пръв поглед можел да различи оригинална момента от реплика. Той бил изключително внимателен и многократно се е изплъзвал на полицията. 

Ако двамата мъжа бъдат признати по така повдигнатите по две обвинения, всяко едно от тях предвижда от 1 до 6 години затвор и от 3000 до 15 хил. лева глоба.  

Утре двамата ще застанат пред съда, който ще реши дали да останат зад решетките. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ