Фирмата "Булброкърс" на подсъдимия бизнесмен Иво Прокопиев извършила финансови манипулации при приватизацията на ЕВН, стана ясно от показанията на ключов свидетел по делото за приватизацията на ЕРП-то.

Пред съда бившият шеф на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев посочи, че посредникът в сделката е погазил закона, като едновременно е представлявал и държавата, и австрийското дружество, придобило държавния дял на ЕВН.

Според прокуратурата от сделката държавата е била ощетена с 28 милиона.

По думите на Стоян Мавродиев дружеството "Булброкърс", контролирано от Иво Прокопиев, е било в явен конфликт на интереси.

Това станало ясно след приватизационната сделка, когато проверка от КФН установила, че посредникът в сделка представлявал едновременно интересите на държавата и тези на мажоритарния собственик, придобил 33 процента от ЕВН.

Според бившия шеф на комисията, "Булброкърс" умишлено е скрило тази информация, за да може сделката да се осъществи. При това с пазарни манипулации.

А по изчисления на комисията загубите за държавата били в пъти, по - големи от сочените от прокуратурата.

От показанията на Мавродиев стана ясно още, че многократно му е упражняван натиск от бившия финансов министър Симеон Дянков и от представители на фирмата "Булброкърс".

Така, въпреки съставените три акта за нарушения на компанията, страните настоявали проспекта за сделката да бъде одобрен от комисията.

Бившият финансов министър Симеон Дянков също е подсъдим за престъпление по служба.

Иво Прокопиев е сочен за посредник в сделката. А бившият икономически министър Трайчо Трайков е с обвинение за умишлена безстопанственост.