1195 мастърбокса цигари без бандерол са открити в депо във Владая. След получена в ГДБОП информация за нелегално въведено от Турция в страната голямо количество цигари без бандерол, служителите от Сектор „Контрабанда“ на главната дирекция предприели действия за  установяване и задържане на контрабандния товар, съобщиха от МВР.
Според данните, товарна композиция  - влекач и ремаркe с турски регистрационни номера, е влязла в България, натоварена с голямо количество тютюневи изделия. При проверките е установено, че превозното средство, шофирано от 47-годишен турски гражданин, е преминало през ГКПП Капитан Андреево на 22 декември 2017 г.Водачът декларирал пред българските митнически власти, че превозва строителни материали /цимент/, а като получател посочил българско търговско дружество. Междувременно, в сътрудничество с турските власти е изяснено, че на посочената дата камионът е изнесъл от Турция цигари без бандерол.

При последвалите оперативно-издирвателни действия, на 3 януари 2018 г. влекачът, с ремаркето и шофьорът са установени на паркинг в София и е уведомена Агенция „Митници“. Шофьорът на товарния автомобил е задържан, както и още един, за когото има данни, че е съпричастен към извършваната престъпна дейност.При огледа на място е изяснено, че превозното средство е празно, но са намерени следи за извършен транспорт на тютюневи изделия. В процеса на разследването е установено, че контрабандно въведените в страната цигари са разтоварени в складово помещение на столицата.Съвместно със служители на Агенция „Митници“, при проверка в склада на територията на с. Владая, са намерени 642 мастърбокса цигари без бандерол от пет различни марки.В непосредствена близост до помещението са открити превозни средства, ползвани за транспорт и последващо разпространение на тютюневите изделия на територията на страната.В едно от тях са открити 553 мастърбокса, или общо 1195 мастърбокса – 598 200 кутии контрабандни цигари.Цигарите и превозните средства са иззети от служителите на Агенция Митници по образуваното досъдебно производство. Водачът на турския камион е задържан с прокурорско постановление за срок от 72 часа. Работата по случая продължава.

 

Снимки и видео: МВР